PIERLUIGI COLLINA U ROVINJU

Pobjednik je Svjetskog prvenstva - hobotnica Paul

24.09.2010 u 18:00

Bionic
Reading

U predavanju pod naslovom 'Donošenje odluka', održanom u sklopu Weekend Media Festivala, jedan od najpoznatijih sudaca u povijesti nogometa, Talijan Pierluigi Collina približio nam je sudačku profesiju, a usput malo i zabavio prepunu dvoranu Vikend u Rovinju

Predavanje je počelo podsjećanjem na korijene suvremenog nogometa. Collina je kroz fotografije lopti, kopački i dresova (koji nisu imali brojeve na leđima) s prvog i posljednjeg Svjetskog nogometnog prvenstva pokušao na duhovit način predstaviti koliko se nogomet promijenio od njegovih prapočetaka do danas.

Opisao je ulogu nogometnog suca kao nekoga tko odluke donosi brzo i pod pritiskom publike. Suce je usporedio s velikim svjetskim vođama, poput Aleksandra Velikog, Mahatme Gandhija ili pak dirigenta Leonarda Bernsteina. No priznaje da sudac mora poznavati svoje slabosti da bi veliku odgovornost posla mogao ponijeti na leđima.

Kao ilustraciju težine sudačkog posla prikazao je posljednje tri minute utakmice finala Lige prvaka 1999. između Manchestera i Bayerna i famozni preokret Uniteda pred 95 tisuća ljudi.

Collina je svoje teze često ilustrirao primjerima s posljednjeg Svjetskog prvenstva, pa je tako pobjedu Španjolaca (i debakl Francuza) objasnio timskim radom i mentalitetom momčadi. No dodao je, pravi je pobjednik prvenstva hobotnica Paul. 'Zgrabite ga dok možete', poručio je publici Collina.

Na prvo pitanje iz publike 'Treba li uvesti tehnološka pomagala na nogometne terene', sudac je odgovorio 'Znao sam da je ovo prvo pitanje', a potom se uozbiljio i rekao da smatra da tehnologija može biti od pomoći, no da odluka koju je donio stroj nije sudačka odluka.

Legendarni 'ćelavac' priznao je da se s pogrešnim odlukama vrlo teško nosi. 'Prva osoba koja se osjeća loše kad se dogodi nešto krivo jest ona koja je to učinila, osobito kad ljudi u okolini kažu 'Nije važno'. No kad suci pogriješe, nitko ne kaže da nije važno', našalio se Collina.

Prisjetio se nekih zanimljivih događaja iz svoje sudačke karijere. 'Kad smo sudili na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, imali smo situaciju da smo, zbog dolaska japanskog cara na stadion i blokade prometa, morali doći dva i pol sata prije početka utakmice. Kako smo se svi znali – i suci i igrači uglavnom žive i rade u Europi – vrijeme do početka kratili smo ćaskajući, baš kao na autobusnoj stanici', prepričao je Collina.

Na posljednje pitanje – koja je najveća sudačka pogreška koju je napravio u svojoj karijeri – Collina je odgovorio da se ne želi sjećati pogrešaka, već uspjeha.