'OVO NIJE MOJE VRIJEME'

Pobjednik festivala u Karlovym Varyma otvorio 10. VFF

22.08.2016 u 23:02

  • +18

Otvorenje 10. Vukovar film festivala

Izvor: Promo fotografije / Autor: Vukovar Film Festival

Bionic
Reading

Projekcijom mađarskog filma 'Ovo nije moje vrijeme', koji je prije mjesec i pol pobijedio na filmskom festivalu u Karlovym Varyma, i kratkometražnog filma hrvatske redateljice Jasne Nanut 'Igra malog tigra' u Vukovaru je u ponedjeljak otvoren 10. Vukovar film festival, a do 27. kolovoza premijerno će se prikazivati najbolji recentni europski i svjetski filmovi s istaknutih međunarodnih festivala

U nazočnosti brojnih posjetitelja i uzvanika, među kojima su bili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ministri u tehničkoj vladi Zdravko Marić i Tomislav Tolušić te predsjednik HDZ-a i kandidat za premijera na skorašnjim parlamentarnim izborima Andrej Plenković, festival je otvorenim proglasio ministar kulture Zlatko Hasanbegović

Ministar Hasanbegović otvorio je festival riječima kako 'čestita festivalu na opstanku tijekom 10 godina, usprkos maćehinskom odnosu eminencija iz HAVC-a koji imaju neke druge sklonosti i interese', i potom istaknuo da je Vukovar film festival u tih deset godina postojanja sazrio i pretvorio se u ugledan filmski festival prepun zanimljivih filmskih ostvarenja.

'Nešto što je započelo kao entuzijazam pojedinaca preraslo je u pravu stvar i festival koji je postao jednim od ponajboljih u Hrvatskoj', kazao je Hasanbegović.

'O kvaliteti festivala govori i činjenica da je Vukovar film festival dobio prestižnu oznaku kulturnog projekta unutar europske strategije za podunavsku regiju – Danube Region Strategy', naglasio je Hasanbegović.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava podsjetio je na početke festivala i projekcije koje su se održavale na teglenici na Dunavu.

'Ovaj je festival u Vukovar donio novu energiju i Vukovarci s njim žive cijelo ljeto, nestrpljivo ga iščekujući', kazao je Penava.

Ovogodišnje otvorenje uveličali su svojim dolaskom u Vukovar redatelj filma Szabolcs Hajdu, koji ujedno glumi glavnu ulogu, kao i Orsolya Török-Illyés, Zsigmond Hajdu i Lujza Hajdu, redateljeva supruga i dvoje djece koji također glume u filmu.

Film 'Ovo nije moje vrijeme' fascinantan je film jer je snimljen bez državnih sredstava, proračun mu je bio samo pet tisuća dolara, cijeli se odvija u stanu u kojem i inače žive redatelj i njegova obitelj, a kako je Szabolcs Hajdu profesor na akademiji, tako je kao snimatelje filma koristio svojih 13 studenata. Posebna su priča njihova djeca koja se sjajno snalaze pred kamerama.

Nakon što je snimljen u samo 18 dana dobio je pozivnicu za festival u Karlovym Varyma te je proglašen najboljim filmom. Kao mogućeg mađarskog kandidata za Oscara, 'Ovo nije moje vrijeme' dovodi mađarski filmski fond u nezgodnu situaciju da mora kandidirati film koji nije financirao.

Prije pobjedničkog filma festivala u Karlovym Varyma prikazan je kratki film Jasne Nanut 'Igra malog tigra', ljubavna igra između Krešimira Mikića i Ane Stunić, koji je također oduševio kritičare. Mikić se već dokazao kao dobar glumac pa je pravo iznenađenje Ana Stunić, TV voditeljica koja se vrlo dobro snašla u ulozi glumice.

Jasna Nanut početkom godine je diplomirala režiju na Akademiji. Omiljenom temom kratkih filmova nastalih za vrijeme njezinog studiranja, muško-ženskim odnosima, Nanut će se pozabaviti i u svom prvom dugometražnom filmu koji upravo priprema.

Novitet - program dokumentaraca 'Odabrao Đelo Hadžiselimović'

Direktor Vukovar film festivala Igor Rakonić najavio je da će na festivalu biti prikazano 90-ak filmova u 13 kategorija, dok će se nagrade dijeliti u njih tri. Posebice je zahvalio nekadašnjoj vukovarskoj gradonačelnici Zdenki Buljan, koja je, kako je rekao, dok se nalazila na čelu Vukovara, prepoznala i podržala Vukovar film festival.

Kao novitet ove godine uveden je program 'Odabrao Đelo Hadžiselimović'. Riječ je o uglavnom dokumentarnim filmovima koji će prikazivati na panoramskom brodu Bajadera u plovidbi Dunavom.

Od dugometražnih igranih filmova, gledatelji će imati prigodi pogledati i Zlatnom palmom ovjenčan 'Ja, Daniel Blake' redatelja Kena Loacha te novi film Woodyja Allena, ljubavnu komediju 'Cafe Society', kao i još jedan kanski laureat, film 'Kapetan Fantastični', za koji je redatelj Matt Ross dobio nagradu u programu 'Izvjestan pogled'. Iz kanske glavne konkurencije stiže i 'Toni Erdman' Maren Ade.

Festival ima i bogat popratni zabavni i edukativni program, a svakoga dana festivalska će publika moći uživati u besplatnim koncertima. O najboljem filmu odlučivat će žiri koji čine glumica Anja Šovagović, producentica Anita Juka i filmski kritičar Igor Tomljenović.