NAJVEĆI SAJAM KNJIGE

Plenković otvorio Interliber: Knjiga se pokazala živom, žilavom i čvrstom

12.11.2019 u 14:08

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković otvorio je u utorak književnu manifestaciju 42. Interliber, na kojemu će od 12. do 17. studenoga svoju produkciju predstaviti više od 380 izlagača iz 13 zemalja, poručivši kako je stanje u nakladništvu stabilizirano, uz ocjenu da je vrijeme demantiralo zabrinutost za budućnost knjige

'Parafrazirajući Krležine riječi kako je knjiga jedino što je čovjek do danas izumio kao oružje u obranu svog ljudskog ponosa, izražavam iskreno zadovoljstvo što ove godine imam prigodu otvoriti 42. međunarodni sajam knjiga Interliber, kao i 8. Reboot Infogamer', rekao je Plenković na svečanom otvorenju u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Istaknuo je kako je ova Vlada na početku mandata prije više od tri godine zatekla prilično zanemareno područje kulture, s proračunom Ministarstva kulture od nedostatnih tek 0,56 posto državnog proračuna. Stoga si je kao jedan od prioriteta zadala da svake godine kontinuirano povećava proračun za kulturu, da započne reforme, uredi sustav, počne ambicioznije koristiti europske fondove te uvede nove poticajne mjere za različita područja kulture i umjetnosti.

'Ove godine udio proračuna Ministarstva kulture dosegnuo je jedan posto državnog proračuna, što znači da smo u tri godine praktički udvostručili proračun za kulturu', istaknuo je premijer.

Kad je riječ o knjigama i nakladništvu, dodao je, jedna od prvih zadaća Vlade bilo je pokretanje zajedničkog djelovanja države i struke u rješavanju problema s kojima su bili suočeni svi dionici knjižnog lanca, od njihove financijske nestabilnosti i manjka likvidnosti, preko golemih gubitaka u knjižarskom lancu 'koji su nametnuli potrebu da se sva raspoloživa sredstva bez odlaganja preusmjere na saniranje akutnih posljedica, pa do pitanja opstanka tiskane knjige i krize prouzrokovane opadanjem čitateljske publike'.

  • +18
Političari na otvorenju 42. Interlibera Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'U kontinuiranom dijalogu sa svim sudionicima knjižnog lanca poduzeli smo u posljednje tri godine čitav niz mjera. Veseli me to što u prigodi otvaranja ovog 42. Interlibera mogu zaključiti kako smo najteže posljedice nedavnih potresa u sektoru uspješno zaustavili. Stanje je stabilizirano i stvoreni su preduvjeti za okretanje trendova', istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako je cilj 'pronaći dugoročna rješenja koja su usmjerena na pozitivne promjene poslovnih praksi i razvijanje nove kvalitete odnosa prema kulturi i književnosti, dugoročne i održive'.

'Stoga vjerujem da će Interliber kao izraz gospodarske snage hrvatskih nakladnika i kreativne snage hrvatskih autora nastaviti učvršćivati svoju lidersku poziciju na ovom području. Imajući na umu bogatstvo sadržaja i događanja, što s nestrpljenjem očekuje rijeke posjetitelja, zaključak se sam nameće: knjiga se, bilo u klasičnom tiskanom, bilo u digitalnom, odnosno proširenom digitalnom formatu, pokazala žilavom i čvrstom te nije izgubila povjerenje svojih korisnika, i to unatoč strukturnim promjenama u komunikacijskim navikama korisnika, koji se u potrazi za informacijama sve više oslanjaju na digitalne medije', ocijenio je premijer.

Vrijeme je demantiralo prvotnu zabrinutost za budućnost knjige u utakmici s novim medijima te se pokazalo da se knjižni i digitalni mediji međusobno dopunjuju i uzajamno osnažuju, poručio je Plenković, te proglasio otvorenom 'manifestaciju, kao krunu marljiva i ustrajna rada struke, protkanu duhovnošću, kreativnošću i prije svega ljubavlju prema knjizi'.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo time što je situacija u nakladništvu stabilizirana, što se, kako je rekla, vidi i po ovogodišnjem Interliberu, na kojem je izloženo puno novih naslova te se očekuje velika posjećenost.

Nakladnici su se pripremili, a Interliber, kroz novi Premium program, osim tradicionalnog naglaska na izravnoj prodaji knjiga i na promociji na pojedinim štandovima, polako stvara dosta dobar program, ocijenila je ministrica. 'To je smjer kojim treba ići ako želimo da ovaj sajam dobije i širu kulturološku dimenziju koju sigurno zaslužuje', kazala je Obuljen Koržinek.

Općoj stabilizaciji sektora ova je Vlada pridonijela brojnim poduzetim mjerama, napomenula je, te izrazila uvjerenje kako će 'sve te mjere dati rezultate i da ćemo krenuti uzlaznom putanjom'.

Organizator Interlibera je Zagrebački velesajam u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U ime gradonačelnika, koji je također nazočio otvorenju, okupljene je pozdravila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. Istaknula je kako je riječ o manifestaciji koja je u Zagrebu, Hrvatskoj i regiji prepoznata kao mjesto na kojem se poštuje knjiga te primjer razvoja kulturne i gospodarske ponude.

'Naš je zadatak omogućiti da svi sadržaji vezani uz knjigu, kulturu, promociju hrvatske knjige i kulture, ali i hrvatskih vrijednosti i europskih vrijednosti budu doista dostupni svim našim sugrađanima', poručila je Pavičić Vukičević.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić istaknula je da se Interliber u više od četiri desetljeća prometnuo u nacionalnu platformu za poticanje i promicanje čitanja te je ove godine zabilježio povećanje broja izlagača za 18 posto, a izložbenog prostora za pet posto.

Otvorenju su nazočili brojni predstavnici izdavačke industrije te niza kulturnih, znanstvenih i političkih institucija, Vlade, Sabora, Grada Zagreba, Ureda predsjednice, sudbene vlasti, diplomatskog zbora, kao i brojnih poslovnih dionika koji djeluju u Hrvatskoj. Nakon otvorenja premijer, ministri i gradonačelnik obišli su štandove i popratne programe sajmova Interliber te Reboot Infogamer.