POSJET SPLITU

Pisac svjetski poznatih trilera stiže u Hrvatsku

06.07.2018 u 17:05

Bionic
Reading

Norveški književnik Thomas Enger gostovat će za nekoliko dana u Hrvatskoj, gdje će u Splitu predstaviti svoj novi roman 'Unakažen'. U ponedjeljak, 9. srpnja u 19 sati u splitskoj knjižari Hoću knjigu (prodajni centar Joker) družit će se s hrvatskim obožavateljima

Ljubiteljima napetih skandinavskih trilera ime Norvežanina Thomasa Engera ne bi smjelo biti nepoznato. Stvorivši lik istraživačkog novinara Henninga Juula, osigurao si je zvjezdani status i kod publike i kritike, a unatoč tome što mu usporedbe s majstorima žanra poput Larssona i Nesbøa laskaju, svojim je dinamičnim stilom, vješto isplaniranim likovima i uvijek prisutnom socijalnom komponentom dokazao da i sam postaje brend u svijetu kriminalističkih romana.

Engerovi romani prevedeni su na više od 20 svjetskih jezika u svijetu. Njegova prva dva trilera 'Opečen' i 'Proboden' otkupljena su za filmsku ekranizaciju. Engeru ovo nije prvi posjet Hrvatskoj. Gostovao je već u Zagrebu u studenome 2013. godine, a čest je gost na našoj obali, koja mu je toliko draga da je i ovo ljeto odlučio provesti u Hvaru i Trogiru.

'Unakažen' – Brtutala triler i razotkrivanje igrica norveške visoke politike

Nakon 'Opečenog' (2013.) i 'Probodenog' (2015.), Henning Juul se u trećem nastavku serijala, 'Unakaženom' (2018., prijevod: Ivana Šarić, 376 str.) ponovo, isprva pomalo nevoljko, pridružuje inspektoru Bjarneu Brogelandu u potrazi za okrutnim ubojicom koji je usred bijela dana, za vrijeme posjeta u staračkom domu, brutalno ubio nemoćnu, dementnu staricu zabivši joj nakon samog čina ubojstva pletaće igle u očne duplje. Iako istraga isprva samo udara o zidove, nakon što se pojavi i drugo tijelo, u vlastitu domu zadavljene tridesetogodišnje studentice, Henning i Bjarne moraju se zapitati: povezuje li žrtve mnogo više od mjesta u kojem su provele dobar dio svojih života?

Istodobno, Henning se suočava s još jednim, vrlo osobnim problemom. Njegova otuđena sestra Trine, koja je u međuvremenu postala ministricom pravosuđa u norveškoj vladi, uvučena je u seksualni skandal i optužena za nešto što, siguran je, nije učinila. No, hoće li mu sestra s kojom godinama nije u kontaktu dopustiti da joj pomogne? I hoće li već biti prekasno? Ovim napetim trilerom koji povremeno ispituje granice čitateljske izdržljivosti, nastavlja se Henningova potraga za ubojicom njegova sina Jonasa. Hoće li ga uspjeti pronaći ili će mu rješenje ponovo skliznuti kroz prste, pročitajte u 'Unakaženom' čiji će vas neočekivani rasplet ostaviti da u nestrpljivom iščekivanju tražite još. Iz nastavka u nastavak ovog serijala izvanrednim stilom što spaja novinarsku vještinu i spisateljski um, Thomas Enger potvrđuje kako je svaka usporedba s Joom Nesbøom suvišna i kako ćemo uskoro govoriti o 'novom Thomasu Engeru'.

Inače Thomas Enger norveški je autor kriminalističkih bestselera. Rođen je u Oslu 1973. godine. Majka mu je bila fizioterapeutkinja, a otac profesor engleskog i francuskog jezika. On je, pak, sanjao da će postati nogometaš Manchester Uniteda, ali je ipak završio u norveškom nogometnom klubu Ull/Kisa iz Jessheima. Nakon studija kineziologije završio je novinarstvo te se 2000. godine zaposlio na norveškom online-magazinu Nettavisen, gdje je zadnjih nekoliko godina, prije nego što je postao planetarno poznati pisac, radio kao urednik sportske rubrike. Iako raznolikih interesa, jedino što ga je zaista zanimalo bilo je pisati. Nakon, kako sam kaže, 15 godina pokušavanja, to mu je naposljetku i uspjelo.

Godine 2010. objavio je roman 'Opečen' (hrvatsko izdanje izašlo je 2013. godine). Riječ je o prvom romanu u serijalu o novinaru Henningu Juulu, istraživačkom novinaru s teškom prošlošću kojem nekako uvijek uspijeva riješiti slučaj koji novinarski prati. 'Proboden', drugi roman iz serije, objavljen je 2011. godine (2015. godine hrvatsko izdanje), a 'Unakažen' je upravo izašao u Hrvatskoj. Prva dva trilera otkupljena su za filmsku ekranizaciju. Osim pisanjem, bavi se i glazbom. Obožava more, a posebno jadransku obalu, na kojoj je bio nekoliko puta. I ovogodišnji ljetni odmor provodi u Dalmaciji.