FESTIVAL

Pirotehnički spektakl otvara Riječke ljetne noći

24.06.2009 u 09:22

Bionic
Reading

Program 6. festivala Riječke ljetne noći, koji počinje u utorak, 30. lipnja, a traje do 23. srpnja, potvrđen je na najavnoj konferenciji za novinstvo

Intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević kao najznačajnije ime ovogodišnje manifestacije izdvojila je trubača Artura Sandovala, koji će sa svojim sekstetom 17. srpnja održati koncert na obali mora kod stadiona Kantrida.

Uz njega, istaknula je violinista rumunjskoga podrijetla Alexandrea Balanescua koji će nastupiti na koncertnom projektu nazvanom 'Otok' s rumunjskom pjevačicom i glumicom Adom Mileom.

U glazbenome dijelu programa značajno je gostovanje dječačkoga zbora Toelzer kanbenchor iz Njemačke te nastup triju sopranistica, Ane Durlovski iz Makedonije, sa stalnim angažmanom u njemačkom Mainzu, Bugarke Gabriele Georgieve i Margarete Klobučar s angažmanom u austrijskome Grazu.

U dramskom dijelu programa istaknuto je gostovanje jednog od najuglednijih europskih redatelja i koreografa, tvorca osebujnoga kazališta u kojem su ravnopravno zastupljena plesna i likovna sastavnica, Jozefa Nadja, s njegovom autorskom predstavom 'Sho-bo-gen-zo (Vidoviti putovi)', koju će izvesti Regionalni kreativni atelier Jozef Nadj iz Kanjiže u Srbiji.

Hrvatski redatelj Oliver Frljić s ansamblom Hrvatske drame riječkoga HNK postavit će Moliereova 'Škrca' u brodogradilištu 3. Maj, a BADco, HNK Ivana pl. Zajca i udruga Drugo more praizvest će u koprodukciji alternativnu kazališnu predstavu 'Liga vremena'.

Festival će otvoriti nastup francuske trupe Ephemere s pirotehničkim spektaklom 'Od Prometeja do Galileja', koji će seizravno prenositi na programu HTV-a, a bit će zatvoren glazbeno-scenskim spektaklom 'Bal na vodi', koji će se održati na bazenskom kompleksu na Kantridi.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da su Riječke ljetne noći postale relevantan festival s vrlo visokim umjetničkim dometima. Rekao je da je festival i u ovogodišnjem izdanju zadržao posebnost, a to je otkrivanje novih lokacija za priređivanje programa - brodogradilište 3. Maj, katedrala Sv. Vida i bazenski kompleks.

Organizatori festivala su HNK Ivana pl. Zajca, Grad Rijeka i Turistička zajednica Grada.