KLASIK NA UDARU

Pipi Duga Čarapa optužena za rasizam

10.11.2011 u 11:39

Bionic
Reading

Njemačka teologinja i feministica Eske Wollrad podigla je prašinu tvrdnjom da širom svijeta obožavana serija knjiga o Pipi Dugoj Čarapi švedske književnice Astrid Lindgren promovira rasističke stereotipe

Prema tvrdnjama teologinje Eske Wollard iz Federalne udruge žena evangelistica Njemačke, dječji klasik promiče kolonijalne rasističke stereotipe. Kao jedan od primjera rasizma Wollard navodi knjigu 'Pipi Duga Čarapa na Južnim morima' gdje se djeca crne rase bacaju na tlo u pijesak i klanjaju djeci bijele rase. 'Kada sam knjigu čitala nećaku koji je crne rase, te sam dijelove preskočila', izjavila je Wollard za švedski list Local.

Dodala je da sam lik Pipi Duge Čarape ne širi rasizam, već da se kroz knjige provlače rasistički stereotipi.

Karin Nyman
, kći švedske književnice Astrid Lindgren, demantirala je optužbe kazavši da se njezina majka tijekom cijelog života zalagala za jednaka prava svih ljudi. Za primjer koji je navela Wollard, Nyman ističe da se glavna junakinja Pipi u djelu usprotivila tome da djeca crne rase pred njom kleče te s njima dijelila igre, prenosi Guardian.

Seriju priča o Pipi Dugoj Čarapi Lindgren je započela 1944. godine kada je objavljena prva knjiga o nestašnoj crvenokosoj djevojčici, s pletenicama, izuzetne snage i dovitljivosti. Djela Astrid Lindgren postala su izuzetno popularna, prevedena su na 95 jezika i prodana u 145 milijuna primjeraka.

Posljednji slučaj s optužbama dječjeg klasika za poticanje rasizma tek je jedan u nizu sličnih. Ranije ove godine francuski profesor Antoine Buéno 'Štrumfove' je optužio za antisemitizam i rasizam i širenje totalitarističkih ideja, a na udaru kritike bile su i 'Doživljaji Huckleberryja Finna' Marka Twaina.