KLAVIRSKI MARATON

Pijanist održao najduži koncert

18.05.2009 u 15:27

Bionic
Reading

Kanadski pijanist Jason Beck poznat i kao Gonzales oborio je postojeći Guinnessov rekord i održao koncert u trajanju od 27 sati

Najduži koncert na svijetu održao se u pariškom teatru u Montmarteu. Gonzales je klavirski maraton započeo točno u ponoć 16. svibnja, a koncert je trajao 27 sati, tri minute i 44 sekunde. Time je oborio postojeći rekord Prasanne Gudija iz Indije koji je u prosincu prošle godine pjevao i svirao tradicionalne indijske pjesme 26 sati i 12 minuta.

Prema pravilima Guinnessovog žirija nakon svakog trosatnog seta Jason Beck je imao pravo na petnaest minuta odmora i na poluminutne pauze između pojedinih skladbi. Tijekom megakoncerta odsvirao je tristotinjak glazbenih komada različitih stilova. Na repertoaru se među ostalim našlo nekoliko Mozartovih simfonija, Beethovenova 'Oda radosti', klavirska verzija hita 'Beat it' Michaela Jacksona i 'Hit Me Baby One More Time' Britney Spears.

Beckovu obaranju rekorda prethodile su temeljite pripreme, od tretmana akupunkture za ruke do treniranja smanjenih prehrambenih navika koje su tijekom koncerta bile svedene na velike količine kave, voćnog soka i čokolade.