PROGNOZE PRIJE DRAŽBE

Picassova slika procijenjena na 44,7 milijuna eura

18.03.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Remekdjelo Pabla Picassa iz 'plave faze', vlasništvo britanskog kralja mjuzikala Andrewa Lloyda Webbera bit će u ljeti ponuđeno na dražbi i postići će cijenu od 44,7 milijuna eura, procjenjuju stručnjaci

Dražbovna kuća Christie's objavila je u srijedu da Picassov 'Portret Angela Fernandeza de Sotoa' (poznat kao 'Buveur d'Absinth' ili 'Za čašom absinta'), naslikan 1903. godine, treba biti ponuđen 23. lipnja.

Platno će biti ponuđeno po početnoj cijeni između 30 i 40 milijuna funti, što je najviša cijena za bilo koje umjetničko djelo ikada ponuđeno u Europi, navodi Christi'es.

Lloyd Weber, proslavljeni skladatelj mjuzikala koji je nedavno imao premijeru svog nastavka 'Fantoma u operi', kupio je to Picassovo platno za 29,3 milijuna dolara na dražbi u New Yorku 1995.

Na slici je prikazan Fernandez de Soto, također slikar s kojim je Picasso dijelio atelje u Barceloni, kako sjedi s lulom uz čašu absinta (alkoholnog pića na bazi pelina i anisa).

Slika je trebala biti prodana još 2006., u New Yorku no odustalo se zbog spora oko vlasništva s nasljednicima židovskog bankara Paula von Mendelssohna-Bartholdyja, koji je riješen tek ove godine.

Tržište umjetnina radikalno se promijenilo od 1995., i kolekcionari su danas usredotočeni na umjetnine koje imaju vrijednost muzejskih ikona.

To je i razlog što je u veljači brončana skulptura švicarskog umjetnika Alberta Giacometija prodana za rekordnu cijenu od 72,6 milijuna eura na dražbi Sothebyja u Londonu.