SLIKAR I POLITIČKI AKTIVIST

Picassova djela u bečkoj Albertini

22.09.2010 u 10:07

Bionic
Reading

'Picasso, mir i sloboda' naslov je izložbe otvorene u bečkom muzeju Albertina

Izložba prikazuje umjetenička djela Pabla Picassa (1881. do 1973.), kojima izražava političko zauzimanje u obrani mira i slobode za vrijeme hladnog rata, mira među ljudima, među narodima, a protiv ratova u svijetu, ugnjetavanja, pogotovu protiv strahota Francovoga diktatorskoga režima u Španjolskoj iz koje je iselio u Francusku, gdje je živio do smrti.

Izloženo je 240 eksponata, ulja na platnu, crteža, plakata, pisama Pabla Picassa posuđenih iz šezdesetak javnih muzejsko-galerijskih kolekcija i pritvanih zbirki, 23 ih je iz fundusa Albertine.

'Izložba daje novi uvid u politički angažman povijesnoga genija, jednoga od najpoznatijih slikara 20. stoljeća', rekao je prigodom otvorenja direktor Albertine Klaus Albrecht Schroeder.

Picassovi umjetnički radovi postavljeni su u Albertini kronološki od 1944. do 1973. Izloženo je i njegovo čuveno djelo 'Golub s maslinovom grančicom' nastalo 1961. godine. 'Sa slikanjem legendarnoga goluba Picasso je stvorio simbol nade u mir', rekao je direktor Schroeder.

Picasso je podupirao svjetske mirovne konfernecije održane u Varšavi, Parizu, Rimu i Beču, za koje je napravio plakate.

Izložba je otvorena do 16. siječnja 2011.