UGOVOR JE POTPISAN

PGŽ u Rijeci sufinancira aktivnosti Gradske knjižnice i HNK Ivana pl. Zajca

21.01.2021 u 19:08

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina potpisao je u četvrtak ugovore o sufinanciranju nabave županijskoga bibliobusa s riječkom Gradskom knjižnicom i programa (Za)voli kazalište s HNK Ivana pl. Zajca, izvijestila je Primorsko-goranska županija

Komadina je ugovore potpisao s ravnateljem knjižnice Nikom Cvjetkovićem i intendantom HNK Marinom Blaževićem.

Iz županijskog proračuna za sufinanciranje materijalnih troškova te za nabavu knjižne, audio i video građe izdvaja se 400 tisuća kuna, a za program (Za)voli kazalište u sezoni 2021./2022. godine 250 tisuća kuna.

Župan Komadina je istaknuo da je to nastavak potpore županije programima i projektima kulture te suradnje s gradskim ustanovama u kulturi, u ovom slučaju to su Gradska knjižnica i HNK, čiji su sadržaji i programi dostupni svim stanovnicima županije. Dodao je kako je vrijeme za nabavu novog bibliobusa jer stari ima 15 godina.

Projekt županijskog bibliobusa pokrenut je 2004. godine, a stiže do čitatelja u tridesetak naselja Gorskog kotara, do šireg područja riječkog prstena, vinodolskog kraja i otoka Krka. U osam općina bibliobus je jedini oblik knjižnične usluge. Korisnika bibliobusa u županiji iz godine u godinu sve je više, a osim korištenja građe, pokreću se i dodatni programi, poput zajedničkog čitanja osnovnoškolaca ili osnutka čitateljskih klubova.

Ravnatelj riječke Gradske knjižnice Cvjetković je istaknuo da je bibliobusna služba iznimno dinamična, a pokriva 38 naselja s 46 postaja na koje stižu redovito svakih 15 dana.

Rebalansom prošlogodišnjeg proračuna udvostručen je iznos sufinanciranja kazališnih programa. Ta je potpora, prema riječima intendanta Blaževića, njima itekako bitna budući da su u posljednja dva mjeseca 2019. godine imali 1,2 milijuna kuna prihoda od prodaje karata, a u istom razdoblju prošle godine svega 150 tisuća kuna. Zahvalio je županu Komadini ističući da bi bez pomoći županije teško uspjeli održati planirane programske aktivnosti u 2020. godini.

Projekt (Za)voli kazalište pokrenuli su HNK i PGŽ 2012. godine. Županija financira polovicu cijene ulaznica za učenike osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač.

Po kazališnoj sezoni izvede se između sedam i deset predstava namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola, a obuhvaćene su dramske, operne, baletne i plesne predstave, koje pogleda između četiri i pet tisuća učenika.