PREDSTAVA O IDENTITETU

'Persona' Nataše Lušetić na daskama i You Tubeu

20.12.2011 u 11:46

Bionic
Reading

Predstava 'Persona', projekt Nataše Lušetić koji pojam i konstrukciju identiteta istražuje u kazalištu i putem interneta, na You Tubeu, premijerno će se izvesti 21. prosinca u dvorani 'Gorgona' Muzeja suvremene umjetnosti (MSU)

Riječ persona označava lice u unaprijed zadanom scenariju, a projekt paralelno istražuje što znači kada glumac pokušava prodrijeti u lik i što se događa u konstrukciji identiteta koji u današnjem društvu sve više postaje i konzumeristička tema, rekla je Lušetić, koja je idejni tvorac projekta, režira ga i izvodi.

Objasnila je kako je taj projekt dio većeg istraživanja što će tu temu prikazati u odnosu na You Tube, samo jedan od novih medija putem kojega pojedinci stvaraju različite identitete te ih podastiru velikom broju ljudi, očekujući od njih pozitivnu reakciju.

U doba kada mediji od ljudi rade glumce i potiču ih da se prema sebi odnose kao prema medijskom proizvodu, profesija glumca postaje zastarjela, ustvrdila je Lušetić.

'Persona' će pokušati odgovoriti, među ostalim, je li identitet kreativni prostor u kojem individua izražava sebe intervencijama na svom tijelu ili je to naslijeđeno 'breme' uvjetovano društvenom pozicijom, poistovjećeno s tlom, rasom i nacijom.

Osim izvedbom uživo, predstava se kroz likove različitih identiteta odvija na videu, koji će kao istraživački projekt kroz različite You Tube profile nastaviti svoj život na tom kanalu. U tom dijelu projekta sudjeluju Bojan Navojec, Miloš Žerajić, Kyra, Ivan Prusina, Edvin Liverić, Kiki te Bruno Bahunek kao direktor fotografije.

Branko Kostelnik, producent Muzeja suvremene umjetnosti, rekao je kako MSU predstavom Nataše Lušetić nastavlja s praksom da u dvorani 'Gorgona' surađuje s kvalitetnim kazališnim projektima, izrazivši nadu da će u narednim sezonama Muzej pokrenuti i vlastite produkcije.

Predstava će na repertoaru MSU-a biti od 20. prosinca, pretpremijerno, do 23. prosinca, kada će se izvesti na engleskom jeziku.

Nataša Lušetić kao Justina u filmu 'Sto minuta Slave'

Nataša Lušetić, glumica, režiserka i teoretičarka, bavi se fizičkim teatrom, performansima i multimedijalnim projektima od završetka školovanja u Londonu i Parizu. U proteklih 15 godina surađivala je s brojnim kazališnim, vizualnim i video umjetnicima, a 2001. u Amsterdamu je utemeljila interdisciplinarnu umjetničku skupinu Sub Rosa.

Njezin teoretski rad posvećen je intermedijima i kulturološkim performativitetom, a ove godine obranila doktorsku tezu na sveučilištu u Exeteru (Engleska), gdje je, uz sveučilište Portmouth, zadnjih godina i predavala. Hrvatska publika poznaje je po predstavma 'Dekadencija', 'Imago' i 'Egomania', te filmu 'Sto minuta slave'.