TOČNO U PODNE

Performans na Manduševcu uzrujao policiju

30.06.2011 u 15:45

Bionic
Reading

Unatoč policijskoj zabrani, Vlasta Delimar i Milan Božić izveli su performans na Manduševcu pod nazivom 'Točno u podne'

'Kako nismo mogli preuzeti odgovornost da se brinemo za umjetničku ostavštinu koju nam je Antonio Gotovac Lauer za života ponudio, odlučili smo se nakon njegove smrti na jedan veći projekt pod naslovom 'Apsolutni umjetnik (Sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer' koji ima intenciju da se njegov život i rad valorizira kroz prizmu drugog umjetnika', kazala je u priopćenju za javnost Vlasta Delimar.

Cilj je projekta izvoditi akcije i performanse u više gradova Hrvatske u kojima je Gotovac za života djelovao. Tako su već izvedene akcije u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Koprivnici, a nakon Hrvatske, performansi će se nastaviti u Veneciji, Londonu, Parizu.
Nakon izvedenih akcija i performansa, bit će objavljena knjiga i snimljen film 'Perforacije' u koprodukciji s istoimenim festivalom.

Današnji i završni performans na Trgu bana Jelačića izveden je po uzoru na Gotovčev performans 'Točno u podne' iz 2003, a na današnji dan prošle godine Gotovac je pokopan.

Milan Božić i Vlasta Delimar odjeveni u crna odijela prošli su preko Trga bana Jelačića, a pratila ih je glazbena skupina Zli bubnjari. Božić i Delimar zaustaviti su se ispred fontane Manduševac te se bacili u vodu.