FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

Peeping Tom s predstavom o izoliranosti za početak

15.09.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Osmi Festival svjetskog kazališta otvorit će 17. rujna predstava 'Ulica Vandenbranden 32', belgijske grupe Peeping Tom, o stanovnicima izolirane zajednice u suočavanju s vlastitom osamljenošću

Nakon proslavljene trilogije Vrt, s kojom su gostovali na 23. tjednu suvremenog plesa, Salon i Podrum, intimne slike četiri generacije jedne obitelji u jasno utvrđenim lokacijama, grupa Peeping Tom u novoj predstavi Ulica Vandenbranden 32 izlazi u prostor eksterijera, obiteljsko okružje zamijenivši širom zajednicom. No taj izlazak pod otvoreno nebo ne znači i odricanje od elementa intime, tek zamjenu takozvanom ekstimom, odnosno intimom vanjskosti.

U predstavi, koju je Ivica Buljan usporedio sa serijom Život na sjeveru, a koja u sebi savršeno odmjereno prepliće ples, glumu i glazbu, stanovnici izolirane zajednice suočavaju se s vlastitom osamljenošću. Fokus je na unutarnjim silama što određuju u kojem će se smjeru likovi okrenuti, dok granice između stvarnosti i onoga što protagonisti vjeruju da se događa u stvarnosti nestaju.

Predstavu su režirali Gabriela Carrizo i Franck Chartier, a scenografiju, koja je početni impuls svim njihovim predstavama, potpisuju Peeping Tom, Nele Dirckx, Yves Leirs i Frederik Liekens. I ovdje scenografija, koju čine golema ciklorama, planine i trošne mobilne kućice kao jedino sklonište, utječe na likove i na sam razvoj radnje. Dramaturgiju potpisuju Nico Leunen i Hildegard De Vuyst, a plešu Seoljin Kim, Hun-Mok Jung, Marie Gyselbrecht, Jos Baker, Sabine Molenaar i Eurudike de Beul.

Predstava 17. rujna u 19.30 u Hrvatskom narodnom kazalištu otvara Festival svjetskog kazališta, a za sve one koji ne uspiju doći do ulaznice za taj dan, 'Ulica Vandenbranden 32' igra i 18. rujna u isto vrijeme na istom mjestu. Nakon Peeping Toma, na festivalu će gostovatiFestival d'Avignon s predstavom Moj tajni vrt, skupina Les Ballets C de la B s posvetom Pini Baush, Izvan konteksta, za Pinu, kazalište Schaubuehne am Lehniner Platz s Megalopolisom te Volksbuehne am Rosa-Luxemburg-Platz s predstavom U Moskvu, u Moskvu