ZA POMOĆ POPLAVLJENIMA

PechaKucha oduševila Zagrepčane u MSU

15.06.2014 u 14:46

  • +9

PechaKucha Night

Izvor: Promo fotografije / Autor: Domagoj Blažević

Bionic
Reading

Ješa Denegri, Mile Kekin, Barbara Matejčić i još desetak govornika predstavilo se na istoj pozornici u jedinstvenom formatu kratkih PechaKucha prezentacija, a sav prihod od ulaznica bit će uplaćen za pomoć poplavljenim područjima u regiji

U petak se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održala trinaesta zagrebačka PechaKucha Night koja je ovoga puta imala naslov SOS Balkan jer su se prikupljala sredstva za pomoć poplavljenim područjima regije. PechaKucha Night su vremenski limitirane neformalne prezentacije kroz koje predstavnici različitih kreativnih praksi u jednoj večeri svojim pričama inspiriraju publiku. Tako su se pred dupkom ispunjenim gledalištem MSU-a na istoj pozornici našli povjesničar umjetnosti, glazbenik, novinarka, književnik, vizualni i izvedbeni umjetnik, fotografkinja, arhitektica, aktivisti.


Nekoliko prezentacija bilo je izravno vezano uz poplave: Lala Raščić izvela je performans o projektu Prokleta brana, istovremeno prikazujući fotografije iz poplavljenih područja, Luka Čuljak iz Mreže antifašistkinja Zagreb govorio je o njihovim aktivnostima za vrijeme i nakon poplava, a Nikola Bojić, koji se bavi umjetnošću u javnome prostoru, govorio je o tome koliko dizajn i umjetnost mogu biti od pomoći ljudima nastradalim u poplavama.

Nastupila je i ovogodišnja dobitnica nagrade Hrvatskog novinarskog društva Barbara Matejčić koja je za ovu priliku napravila istraživanje vlastitog susjedstva, postavivši pitanja o tome koliko je stanovništvo velikih gradova voljno upoznati ljude iz neposredne blizine i pomoći im u neprilici. Kulturni antropolog Bojan Mucko govorio je o problematici napuštenih gradskih lokala u Zagrebu. Slovenski konceptualni umjetnik Janez Janša predstavio je svoje projekte u kojima je relevantna dimenzija vremena. Ugledni povjesničar umjetnosti i kritičar Ješa Denegri govorio je srodstvima povijesnih avangardi 20-ih godina i umjetnosti 50-ih godina 20. stoljeća u Hrvatskoj. Direktor Queer Zagreb sezone i Festivala Perforacije Zvonimir Dobrović imao je izlaganje o homofobiji.

Svoj rad predstavio je dizajner i glazbenik Andro Giunio, a Ana-Maria Miličić predstavila je virtualni Muzej Avangarde, odnosno kolekciju Marinko Sudac. Arhitektica Ana Dana Beroš govorila je o projektu Intermundia, nagrađenom na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, koji se bavi migracijama s fokusom na kritične točke prijelaza imigranata na području Mediterana. Fotografkinja Marina Paulenka predstavila je međunarodni festival fotografije Organ vida, a Jelena Iva Nikolić nebičnu eko tržnicu Mali plac na tavanu. Novinar i književnik Željko Špoljar, poznatiji kao Književna groupie, ispričao je svoju varijantu priče kako biti kulturni novinar i pisac u Hrvatskoj, a program je zatvorio Mile Kekin iz Hladnog piva pričom o vlastitim inspiracijama za pjesme. U ulozi moderatora bili su pisac Srđan Sandić i pjesnik Aleksandar Hut Kono

Sav prihod od prodanih ulaznica bit će uplaćen Hrvatskom Crvenom križu za pomoć poplavljenim područjima u cijeloj regiji.

PechaKucha Night Zagreb organiziraju Lana Cavar, Pakt media, 3LHD i Rasadnik Bruketa&Žinić, a ovo izdanje realizirano je u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu. Projekt su podržali AVC Zagreb, V grupa, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Beck’s, Trika, Zagrebačko kazalište mladih, Cerovski Print Boutique, Vrtoljak, Brokula&Ž, Nova forma i Domagoj Blažević.

PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv potječe od japanske riječi za ćaskanje ili u doslovnom prijevodu bla-bla. Autorizirani organizatori PechaKucha večeri danas postoje u preko 700 gradova diljem svijeta, a u Zagrebu se održavaju od 2009. godine.