25. ROĐENDAN FESTIVALA

Pawel Pawlikowski dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

11.02.2019 u 21:06

Bionic
Reading

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti proslavljenog redatelja Pawela Pawlikowskog - na svečanosti otvorenja 16. kolovoza bit će mu uručeno Počasno Srce Sarajeva, dok festivalski program Posvećeno donosi retrospektivu njegovih radova

S festivala, što će se održati od 16. do 23. kolovoza, kažu kako će se velikom autoru odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, ali i za prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom, dok će program Posvećeno predstaviti njegov opus u rasponu od dokumentaraca koje je radio za BBC do najnovijih uspješnica 'Ida' i 'Hladni rat'.

Pawlikowski je već bio gost Sarajevo Film Festivala - 2014. godine, kada je predstavio film 'Ida', te prošle godine, kada je njegov 'Hladni rat' otvorio festival.

  • +23
Svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival Izvor: Promo fotografije / Autor: Press SFF i Aida Redžepagić

Rođen 1957. godine u Varšavi, Pawlikowski je kao 14-godišnjak otišao u Veliku Britaniju, zatim u Njemačku i Italiju. Od 1977. se skrasio u Velikoj Britaniji, studirao je književnost u Londonu i Oxfordu te krajem osamdesetih počeo raditi dokumentarne filmove za BBC.

Njegovi dokumentarci, među kojima su 'Od Moskve do Pietushkog: putovanje sa Benedictom Yerofeyevim' (1990), 'Dostojevski na putu' (1991), 'Srpska epika' (1992), 'Na odmoru sa Zhirinovskim' (1995), osvojili su brojne međunarodne nagrade, uključujući Emmy i Prix Italia.

Od 1998. se okreće fikciji niskobudžetnim TV filmom 'Kradljivci auta', nakon kojeg su uslijedili igrani filmovi 'Posljednje utočište' (2000) i 'Moje ljeto ljubavi' (2004), za koje je potpisao scenarij i režiju. Oba filma osvojila su nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) i mnoge druga priznanja na festivalima širom svijeta.

Nakon filma 'Žena iz petog okruga' (2011), uslijedio je izvanredan uspjeh s filmom 'Ida', koji je pored Oscara za film izvan engleskog govornog područja osvojio i pet Europskih filmskih nagrada, nagrade Bafta, Goya.

Dok je završavao taj film, 2013. godine, vraća se u Poljsku. Živi u Varšavi i predaje filmsku režiju i scenarij na školi filmske režije Wajda School.

Pawlikowski svjetski uspjeh nastavlja i novim filmom 'Hladni rat', ljubavno-političkom pričom nadahnutom životom njegovih roditelja. Film je osvojio brojna priznanja, počevši od nagrade za najbolju režiju na Festivalu u Cannesu 2018., a trijumfirao je i na 31. dodjeli Europskih filmskih nagrada, osvojivši nagrade za najbolji film, režiju, scenarij i glumicu (Joanna Kulig). Nominiran je za ovogodišnjeg Oscara u tri kategorije: za film izvan engleskog govornog područja, režiju i fotografiju (Lukasz Zal).

Hladni rat Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hladni rat

Kako se ističe u najavi njegova sarajevskog gostovanja, hvaljen od kritike i omiljen kod publike, Pawlikowski je autor čiji rad odražava njegovo životno iskustvo, te etički i umjetnički stav. 'Kroz njegove filmove progovaraju snažan talent, svijest o povijesnim promjenama, i osjećaj za odnos između intimnog i društvenog', dodaje se.

U filmskom stvaranju ga vodi potreba da pronađe nova značenja u već poznatom i viđenom. 'Za mene, to je bit filma: fotografiranje stvarnosti i istovremeno prevazilaženje onog očitog. Ne prepustiti se realnosti onako kako se očekuje već upravo suprotno: ići protiv struje, otkrivajući nepoznato u svakodnevnom', izjavio Pawlikowski jednom prigodom o svom radu.

Prethodni gosti programa Posvećeno bili su Nuri Bilge Ceylan (2018), Joshua Oppenheimer, Oliver Stone (2017), Amat Escalante (2016), Brillante Mendoza, Atom Egoyan (2015), Michael Winterbottom (2014), Cristi Puiu (2013), Todd Solondz (2012), Lucrecia Martel (2011), Bruno Dumont (2010), Jia Zhang-ke (2009), Todd Haynes (2008), Tsai Ming-Liang, Ulrich Seidl (2007), Abel Ferrara, Béla Tarr (2006), Alexander Payne (2005), Dušan Makavejev, Gaspar Noé (2004), Peter Mullan (2003), Stephen Frears (2002), Mike Leigh (2001), Steve Buscemi (2000).