DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Pavlović i Čavajda nagrađeni Orlandom

26.08.2011 u 14:31

Bionic
Reading

Svečanom dodjelom nagrada Orlando, koje već 36 godina zaredom uručuje Hrvatska radiotelevizija (HRT) za najuspješnije dostignuće u dramskom i glazbenom programu, završene su 62. dubrovačke ljetne igre

Nagrada Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 62. dubrovačkih ljetnih igara dodijeljena je Mislavu Čavajdi za ulogu Edipa u Sofoklovom 'Kralju Edipu', premijerno izvedenim 24. kolovoza u parku Umjetničke škole, u režiji Eduarda Milera i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

'Čavajda je svojom kreacijom naslovne uloge u 'Kralju Edipu' obilježio i samu predstavu i sveukupni dramski program te su Igre dobile lik moćan u iskazu, uvjerljiv u sumnji i postojan u bolu', bio je jednoglasan stručni žiri, siguran da, 'nakon čudnih obrata sudbine, Orlando ide u prave ruke, ruke glumca koji je u teškim okolnostima iskazao svu snagu svog talenta i racionalnost svog glumačkog bića'.

Nagrada Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u Glazbenom programu 62. dubrovačkih ljetnih igara dodijeljena je hrvatskoj klarinetistici Mariji Pavlović za solističku kreaciju s komornim orkestrom milanske Scale Gli Archi Scaligeri 16. srpnja u atriju Kneževa dvora.

'Njezina virtuoznost, lijep ton i muzikalnost pokazali su da je riječ o pravoj majstorici tog instrumenta i jednoj od najdarovitijih glazbenica hrvatske glazbene scene', stoji u obrazloženju stručnog žirija.

Nagrade je uručio predsjednik Vijeća Nagrade Orlando ivršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskoga radija Zoran Mihajlović, a svečanosti je prisustvovao i predsjednik Ivo Josipović.