HNK OSIJEK

'Paralelni svjetovi' otvorili 21. Krležine dane

07.12.2010 u 08:33

Bionic
Reading

Predstavom 'Paralelni svjetovi' Mire Gavrana u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku otvoreni su 21. Krležini dani, manifestacija koja će se održavati do 9. prosinca

Prije predstave u foajeu osječkog kazališta predstavljena je knjiga Dragana Mucića 'Prvih 40 godina', te otvorena izložba 'Kazališne cedulje HNK-a Zagreb 1870. - 1895.' u povodu 150. obljetnice Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

U sklopu 'Krležinih dana' održat će se i znanstveni skup posvećen problematici drame i kazališta od njegova začetka do danas, te kazališne smotre na kojem ća nastupit glumci kazališta iz Osijeka, Zagreba i Virovitice, te osječke Umjetničke akademije s pet predstava.

Tema ovogodišnjeg znanstvenog skupa je 'Naši i strani povjesničari hrvatske drame i kazališta, teatrolozi i kritičari', a posvećena je uspomeni na Nikolu Batušića.

Intendant osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Božidar Šnajder istaknuo je kako su Krležini dani manifestacija 'koja uvijek otkriva Miroslava Krležu na osebujan način, kao i njegov velik doprinos ne samo hrvatskoj književnoj baštini, već kazalištu gdje su njegova djela klasika kazališno-teatrološkog izričaja'. Krležina 'Leda', koja je nedavno premijerno izvedena o osječkom HNK-u, 'još je jednom pokazala da su vrhunska umjetnička djela svevremenska', rekao je intendant Šnajder.

Uz znanstveni skup održat će se, između ostalog, i predstavljanje zbornika 'Krležini dani 2009'. Sudionici 21. Krležinih dana položit će danas cvijeće ispred spomenika Miroslavu Krleži u osječkom parku Petra Krešimira IV.

Krležini dani održavaju se u organizaciji osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta, Filozofskog fakulteta u Osijeku, HAZU – Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.