BAJKE ZA ODRASLE

Palčica nikad ne naraste, a Snjeguljica se odljubi!

03.11.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Njujorčanin Tim Manley donosi 'Bajke za 20-godišnjake': u njegovim verzijama Snjeguljica sanja o Ryanu Goslingu, Rumpelstiltskin kontemplira o svojim reproduktivnim potrebama, a kornjača se nalazi sa zecom u pauzi za kavu

Trnoružica, Snjeguljica, Rumpelstiltskin, Pepeljuga, Crvenkapica: većina djece odrasla je na tim bajkama ili barem na gledanju Disneyjevih adaptacija. One čuvaju posebno mjesto u našoj kolektivnoj imaginaciji, što je postalo vidljivo u zadnjih nekoliko godina. Naime, svjedočimo velikom broju prerada klasičnih zapleta bajki u filmovima: 'Snjeguljica i lovac', 'Grimm', 'Once Upon A Time' i 'Mirror, Mirror'.

Njujorčanin Tim Manley, 27-godišnji profesor u srednjoj školi, bavi se ponovnim promišljanjem i redefiniranjem svima nam poznatih bajki iz djetinjstva. Na njegovom Tumblr blogu nazvanom 'Bajke za 20-godišnjake', satirizira stanje duha spomenute dobne skupine. U njegovoj verziji Snjeguljica sanja o Ryanu Goslingu, Rumpelstiltskin kontemplira o svojim reproduktivnim potrebama, a kornjača se nalazi sa zecom na pauzi za kavu.

'Bajke su bile veliki dio mog svijeta kad sam bio dijete pa mi je bilo logično da im se vratim u odrasloj dobi kako bi ponovno sagledao njihov smisao', napisao je Manley. Što se dogodilo u njegovim bajkama za odrasle?

Mala sirena postala je ljudsko biće, ali ponekad bi joj se netko obratio na polupijanoj zabavi s pitanjima: 'To je vrlo neobičan naglasak' ili 'Otkud dolazite?'. Prošlost ju je proganjala i nikad nije mogla pobjeći od svog porijekla.

Rumpelstiltskina je jednog dana preplavio čudan osjećaj. Umjesto da nastavi krasti bebe koje je gledao s njihovim obiteljima, htio ih je odgajati. 'Možda bi me dijete konačno učinilo cjelovitom osobom', pomislio je, ali onda mu se obratio kolega u istom biznisu krađe beba, tješeći ga: 'Već si cjelovita osoba, ne postoji ništa što želiš a da već nemaš.'

Aladdin je pak zanemario Jasmin i njezine potrebe, skroz je upropastio njihovu vezu i ona ga je izbacila na ulicu. Nakon nekoliko mjeseci, odlučio je pridobiti Jasmin natrag: pokazat će joj kako je sazrio, kako se više ne boji pokazivati emocije i kako će jednog dana postati odgovoran otac njihovoj djeci. U svjetlu svih epifanija napisao joj je poruku:

'Hej, mala, kaj ima?' Iz nekog razloga - nije upalilo.

Palčica nikad nije narasla, ali upravo zbog toga je dobila svoj TV reality show

Ljepotica je više od svega htjela upoznati Zvijer sa svojim prijateljicama, ali bojala se njihove osude. Naime, sve su one imale jako zgodne mačo dečke koji, k tome, rade kao financijski menadžeri. Voljela je Zvijer upravo takvog kakav jest, ali njezine prijateljice bile su površne i tračerski nastrojene pa ga je na kraju ostavila.

Kornjača i zec našli su se na pauzi za kavu. Usputno su spominjali svoje poslovne uspjehe nadajući se da će ispasti nadmoćniji od sugovornika. Dok su pješačili na povratku kući, odjednom im je sinulo: nikad nije bilo utrke, ne postoji odredište, ne postoji pobjednik.

Pepeljuga je provela dan u depresiji provjeravajući svoje mailove. Onda je nekako završila gledajući YouTube i obrade pjesama Mumford & Sons pa je osjetila kako je ipak negdje netko razumije i da nije više potpuno sama.

Snjeguljica se odljubila od princa. Shvatila je da je njezina očaranost njime bila samo projekcija. Sad se seksaju možda jednom tjedno, u boljim danima, a čak i kad to rade, sam čin je mlitav. Sve češće gleda fotografije Ryana Goslinga na internetu prisjećajući se što je nekad osjećala za šarmantnog princa. Na kraju ipak zaključi: 'Princ me voli, a kad bih bila s Ryanom Goslingom, on bi bio puno zgodniji od mene, a to nikako ne bi bilo kul.'

Nakon čitanja ovih alternativnih bajki, pogledajte i seriju fotografija pod nazivom 'Posrnule princeze' kanadske fotografkinje Dine Goldsteinnjezine tragične verzije rečenice 'I živjeli su sretno do kraja života'.