NOVA GRADIŠKA

Ovorena izložba ratnih fotografija Zorana Filipovića '1991.'

13.04.2019 u 19:13

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak, 1. svibnja, u Gradskom muzeju u Novoj Gradiški otvorena je izložba ratnih fotografija '1991.' uglednog hrvatskog i svjetskog fotografa Zorana Filipovića, izvijestilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je inicijator izložbe

Ministarstvo trajno brine o očuvanju istine o Domovinskom ratu i pravima hrvatskih branitelja, a jedan od načina sjećanja i čuvanja od zaborava, upravo su ovakve izložbe, rekla je u ime Ministarstva Ivanka Bušić, voditeljica Službe za očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

Istaknula je da je Zoran Filipović svojim objektivom zabilježio najteže trenutke stradanja tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku u Domovinskog ratu, a njegove fotografije trajni su svjedok tih dana.

Dr. Željka Čorak, članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) rekla je o fotografijama Zorana Filipovića: 'Postoji jedan koji je govorio čistu istinu. Takav je trag o sebi ostavio Zoran Filipović. Bio je legenda ratne fotografije, pod pseudonimom Zoro objavljivali su njegove slike najvažnije svjetski mediji. Bio je onaj koji je otišao snimati jer se nije moglo, jer je bilo preopasno, jer je bilo opasno po život, po taj samo jedan… Otišao je kao za okladu sa sobom'.

Izložba će biti postavljena i u Okučanima, u kripti crkve sv. Vida, a otvara se 25. travnja, u 19 sati.

Zoran Filipović (1959., Brčko) profesionalni je fotograf i pisac. Član je Zajednice umjetnika Hrvatske, Hrvatskog novinarskog društva i International Federation of Journalists.

Profesionalnu karijeru je počeo u zagrebačkom magazinu “Start ” i tjedniku “Danas”. Dosad je objavio više autorskih knjiga, u kojima često kombinira svoje fotografsko i književno umijeće. Koautor je i na više skupnih knjiga. Za svoj je fotografski i književni rad više puta nagrađivan, uglavnom u inozemstvu. Njemačko izdanje njegove knjige Ein Jahr in der Hölle (Sezona pakla – Sarajevo Anno Domini 1993.) proglašeno je u Njemačkoj knjigom mjeseca. Njegova knjiga Papa u Hrvata dobila je brončanu plaketu SAPPI u konkurenciji najboljih tiskanih knjiga svijeta za 1997., a knjiga Papa u Sarajevu srebrnu plaketu za 1998. godinu. Bio je suradnik više uglednih svjetskih revija i magazina - “Le Figaro Magazine”, “Paris Match”, “Life”, “Die Zeit”, “Frankfurter Allgemeine Magazin”, “Vogue/GQ”, “Photo” . Izlagao je u najuglednijim svjetskim galerijama i muzejima.