izbor portala dokumentarni.net

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarci u 2021., na listi nema najgledanijeg domaćeg filma u prošloj godini

11.01.2022 u 12:45

Bionic
Reading

Iza nas je 2021. godina u kojoj je ponovno najvažnija tema bila borba protiv koronavirusa. No naši su dokumentaristi bili itekako aktivni, a što su i kako snimali, pročitajte u nastavku

Portal dokumentarni.net objavio je listu najboljih dokumentarnih ostvarenja hrvatskih autorica i autora u protekloj godini.

U nastavku prenosimo taj izbor prema ocjeni Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala dokumentarni.net, uz njegove autorske osvrte na svaki pojedini film. Zanimljivo, na listi nema najgledanijeg prošlogodišnjeg filma u hrvatskim kinima – dokumentarca 'Ljubav oko svijeta' (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi plan / Autentic; 2021.) Anđele i Davora Rostuhara.

10. 'Sad sam ja Irena' (2021)

Režija: Jasmina Beširević

Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

Trajanje: 13 minuta

Listu otvaramo studentskim dokumentarcem 'Sad sam ja Irena' Jasmine Beširević, kojih svakako neće nedostajati u našem izboru deset najboljih domaćih dokumentarnih filmova 2021. godine. Bilo je, naravno, još nekoliko kandidata za (ne)zahvalnu deseticu, ali u konačnici je izbor pao na upečatljivu hibridnu rekonstrukciju u formi mono/psihodrame, u kojoj glavna protagonistica Irena Kolar rekreira događaje iz prošlosti. Glumeći svog nasilnog bivšeg supruga, a onda i sebe iz prošlosti, gledatelj u intenzivnom dijalogu/monologu dobiva uvid u tmurnu svakodnevicu obitelji, odnosno neke od zlostavljačkih psiholoških mehanizma.

9. 'Volim' (2021)

Režija: Anja Koprivšek

Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

Trajanje: 34 minute

'Biti mlad i voljeti' – glasio je naslov naše recenzije dokumentarnog filma 'Volim' srpske autorice Anje Koprivšek. Biti mlad i voljeti, paralelno s obje noge stupati zamršenim pubertetskim uličicama i istovremeno biti pripadnik romske nacionalne manjine, sa svim predrasudama koje ona nosi… E, to je bogme utakmica koju nije uvijek lako pobijediti. A opet, Koprivšek izbjegava viktimizaciju po rasno-etičkoj osnovi, gdje su mlade Zimka i Nazmija tek tinejdžerice na pragu odraslosti s (uglavnom) klasičnim pripadajućim problemima.

Intervju s autoricom dostupan je na dokumentarni.net.

8. 'Trafika' (2021)

Režija: Dora Slakoper

Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

Trajanje: 6 minuta

Debitantski film Dore Slakoper uspjela je doku-eksperimentalna smjesa prepuna dinamičnih i začudnih kadrova, kojom autorica problematizira repetativan, u svakom slučaju težak i naporan blagajnički posao unutar skučenih gabarita kioska/trafike iz naslova. Film je inspiraciju našao u istraživanju Mreže antifašistkinja Zagreba o radnim uvjetima blagajnica u Hrvatskoj, koji su, nimalo neočekivano – katastrofalni. 'Trafika' iste komunicira prije svega podtekstualno – ovo nije aktivistički dokumentarac – iako je poruka o poslodavcima koji svoje najranjivije karike tretiraju kao potrošnu robu, poprilično jasno iskomunicirana.

Intervju s autoricom pročitajte na dokumentarni.net, kao i recenziju filma.

7. 'Kada odlučim kako započeti, znati ću sve ostalo' (2021)

Režija: Tomislav Šoban

Produkcija: Kinoklub Zagreb

Trajanje: 9 minuta

Sinopsis dokumentarca 'Kada odlučim kako započeti, znati ću sve ostalo' Tomislava Šobana jezgrovito ističe kako isti demistificira filmske postupke od kojih je sastavljen sam film. Autor na metafilmski način, dakle, uživo u offu dekonstruira svoje režijske-misaone procese pri nastanku ovog dokumentarca, od kojih nije svaka konkretna odluka završila u konačnoj verziji dokumentarca. 'Kada odlučim…' je preplavljen energijom središnjeg mjesta radnje – Šobanovog naslijeđenog stana u kojem su prije živjeli njegovi otac i teta, kojeg bi autor unatoč zahvalnosti želio zamijeniti nečim svojim, po mogućnosti kućom. Toplo, blisko, ljudski…

6. 'Daleko je more' (2021)

Režija: Jakov Torić

Produkcija: Blank

Trajanje: 6 minuta

U manje od sedam minuta Jakov Torić na tako omamljujuć, razoružavajuće nepretenciozan način u svom dokumentarcu 'Daleko je more', rastvara osnovne ljudske emocije poput usamljenosti, nostalgije i nemoći. Film je nastao u sklopu Blankove radionice autorskog filma 'Temperatura', a u njemu redatelj u off-monološkom toku svijesti lijepi vlastite misli i zapažanja na pripadajući kolaž uglavnom crno-bijelih fotografija. Doznajemo o Marijani, ljetu kad još nije postojao Facebook, Marijani koja je otputovala u Nizozemsku i tamo joj više nije toliko dobro, novom ljetu kojeg je pokvarila korona, mladosti obavijenoj alkoholnim dimom… Film o vremenu i emocijama koji se više nikad neće osjećati jednakim intenzitetom.

5. 'Martin Torpedo' (2021)

Režija: Toni Jelenić

Produkcija: Filmaktiv

Trajanje: 13 minuta

Prošle godine u Rijeci je porinuta Filmaktivova Nova škola dokumentarnog filma. U svojem premijernom izdanju polučila je nekoliko zaista zanimljivih ostvarenja mladih dokumentarista u nastajanju, a među njima se možda mrvicu većim postotkom istaknuo 'Martin Torpedo' Tonija Jelenića. Radi se o opservacijskom filmu u kojem autor prostor pred kamerom daje riječkom beskućniku Martinu, nekadašnjem radniku tamošnje tvornice Torpedo, zaduženoj za proizvodnju oružja, kamiona, traktora i motora. Melankoličan, sporovozeći film lijepih i promišljenih totala, nudi priču o čovjeku suočenom s teškom egzistencijalnom svakodnevicom; ali i o pojedincu koji živi život po svojim pravilima, prema nikome ne odapinjući otrovne strelice za trenutnu vlastitu poziciju u društvu i životu općenito.

Intervju s autorom dostupan je na dokumentarni.net, kao i recenzija filma.

4. 'Čekaj me' (2021)

Režija: Damir Markovina

Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Osoba D

Trajanje: 42 minute

Damir Markovina u svojem studentskom dokumentarcu 'Čekaj me' bilježi gorko-slatku dinamiku vlastite obitelji za vrijeme posjete Beogradu. U nekadašnjoj jugo-prijestolnici danas stanuje/samuje njegova old school tvrdoglava baka, spremna za prelazak na onaj svijet uslijed osjećaja usamljenosti, suvišnosti te općenite okovanosti dosadnom umirovljeničkom rutinom. Svakodnevicu joj srećom nakratko uljepšaju kćerka, unuk i zet, ali ne prođe brzo da neke od starih netrpeljivosti i problema isplivaju na površinu. 'Čekaj me' je film koji tako lijepo opservira odnose u tipičnoj balkanskoj obitelji, lišene hallmarkovskih izljeva ljubavi, ali koja unatoč svim poteškoćama i šumovima u komunikaciji itekako egzistira.

Intervju s autorom dostupan je na dokumentarni.net, kao i recenzija filma.

3. 'Žica' (2021)

Režija: Tiha K. Gudac

Produkcija: Off World / Kinoteka / URGH! / In_Script / Relation04 Media

Zemlje podrijetla: Litva / Hrvatska / Slovenija / Belgjja / Norveška

Trajanje: 75 minuta

Lijepo je vidjeti povratak zagrebačke redateljice Tihe K. Gudac na veliku dokumentarnu scenu, nakon izuzetno zapaženog debija prije gotovo osam godina s filmom 'Goli'. 'Žica' izbliza svjedoči migrantskoj krizi na hrvatsko-slovenskoj te hrvatsko-bosanskoj granici, kroz svjedočanstva stanovnika, volontera te samih migranata. Priča nimalo jednostavna, još manje lako rješiva, ali Gudac – koliko god to teško, zapravo i nemoguće bilo – pokušava objektivno sagledati zamršenu situaciju, istovremeno davši prostor stanovnicima kojima je već dosta napetosti i žičanih ograda koje ne služe nikakvoj svrsi; ali i migrantima koji su za promjenu tretirani kao ljudi vrijedni sugovornikove pažnje.

Recenzija filma dostupna je na dokumentarni.net.

2. 'Tvornice radnicima' (2021)

Režija: Srđan Kovačević

Produkcija: Fade In

Trajanje: 105 minuta

Debitantski dugometražni film Srđana Kovačevića, 'Tvornice radnicima' ponovno ('Tvornica je naša!' Vedrane Pribačić) nas vraća u ivanečku tvornicu ITAS, višestruko isticanu kao jedini uspješni primjer radničkog samoupravljanja u današnjoj postsocijalističkoj Europi. No, (tadašnje) stanje u jedinoj domaćoj tvornici alatnih strojeva kilometrima je daleko od idealnog – radnicima kasne plaće, napetost na relaciji radnici-rukovodstvo može se rezati nožem, dok za to vrijeme rok za isporuku narudžbi neumoljivo curi. Kovačević je neprimjetan koliko god čovjek (ili filmska ekipa) s kamerom na nečijem radnom mjestu uopće može biti, a organske interakcije i uistinu rijedak uvid bez ograničenja u funkcioniranje jednog živog tvorničkog ekosustava, zasigurno su osigurani i povjerenjem građenim kroz dugogodišnje snimanje (pet i pol godina!) velike količine materijala. Može li ivanečki model samoupravljanja izdržati surove kapitalističke uvjete funkcioniranja, pitanje je koje još uvijek ostaje visjeti u zraku.

Recenzija filma dostupna je na dokumentarni.net.

1. 'Nulti krajolik' (2020)

Režija: Bruno Pavić

Produkcija: Kazimir

Trajanje: 71 minutu

'Nulti krajolik' Bruna Pavića najbolji je domaći dokumentarac 2021. godine. Kako u jedva sedamdesetak minuta upakirati vizualno-esejističku meditaciju s jasno čitljivim kritičkim stavom prema aktualnim društveno-ekonomskim i pitanjima vezanim za uništavanje okoliša – zna maloprije spomenuti autor. U filmu postapokaliptičkog nazivnika, besprijekorno se prožimaju dokumentarni, eksperimentalni i igrani elementi, kojim Pavić kroz često apsurdističke prizore (koze unutar nekadašnje tvornice Jugovinil, primjerice) komentira svoje viđenje današnjeg društva. Istog onog kojem je postalo svejedno kakav zrak udišemo, kakvu hranu konzumiramo i kakvim političkim elitama prepuštamo kormilo broda.

Recenzija filma dostupna je na dokumentarni.net, kao i intervju s autorom.

Piše: Hrvoje Krstičević