nagrade najboljima

Ovo su najbolji filmovi 16. Liburnia Film Festivala

25.08.2018 u 08:46

Bionic
Reading

Posljednjeg dana 16. Liburnia Film Festivala (LFF) peteročlani međunarodni žiri nagradu za najbolji film festivala dodijelio je filmu 'Meso' Elvisa Lenića, dok je publika nagradila film 'Pusti Dobre, pusti' Vlatke Vorkapić

'Meso', kako stoji u obrazloženju, pokazuje da film koji govori o sitnim stvarima može biti velik. Film je dobio još dvije nagrade - za najbolji regionalni film i za dizajn zvuka Martina Semenčića.

Josip Lukić primio je posebno priznanje žirija zbog načina na koji je osobnu slobodu učinio javnom u filmu 'Majči'. U pitanju je film koji razotkriva ne samo autora, već i njegovu protagonisticu putem njihovih obiteljskih povijesti i trauma. No razotkrivanje u pitanju nije ono srama, već emancipacije i borbe za pravo na vlastitu, osobnu slobodu, naveo je žiri.

Film 'Patrola Uran' osvojio je dvije stručne nagrade. U kategoriji najbolje režije nagrada je dodijeljena Lovri Mrđenu koji vješto i odgovorno gradi međuljudske odnose i njihovu dinamiku na ekranu. Montažerki istog filma, Heleni Kanini Kiiru, žiri je dodijelio nagradu za najbolju montažu zbog ostvarene koherencije narativa, kvalitetnog ritma, te suptilnih montažnih postupaka u službi priče.

Nagrada za najbolju fotografiju pripala je Jošku Moroviću za rad na filmu 'Bebé na Volé', koji, navodi žiri, pokazuje širinu vizualnih postupaka, te daje uvid u kompleksan i slojevit život protagonista, kako u totalu, tako i u krupnom planu.

Osim statua kastavskog umjetnika Saše Jantoleka koje dobivaju svi nagrađeni, dobitnici nagrada za najbolji film po izboru publike i žirija dobivaju i druge nagrade. Najbolji redatelj dobiva direktan ulaz na radionicu Ex Oriente Film, koju osigurava Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.

Publika će najbolje filmove ovogodišnjeg festivala moći pogledati i u sklopu turneje nagrađenih naziva 'Liburnia uplovljava', čija je prva projekcija zakazana za 31. kolovoza.

Na 16. Liburnia Film Festivalu od 20. do 24. kolovoza na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji u konkurenciji za nagrade prikazano je 18 hrvatskih dokumentaraca, a publika je mogla vidjeti još nekoliko filmova u produkciji Restarta i nekoliko filmova u popratnom programu.

Održane su filmske radionice za odrasle i djecu, 'casestudy' filmova 'Srbenka' i 'Christhe Swiss', te razgovorni i zabavni program.