WENDERS, MALICK, KUSTURICA

Ovo su filmovi koje će redateljski velikani predstaviti na Mostri

27.08.2016 u 16:55

Bionic
Reading

Donosimo vam neke od najzanimljivijih naslova koji će svjetsku premijeru imati na filmskom festivalu u Veneciji koji počinje 31. kolovoza. Na čelu žirija festivala ove godine je britanski redatelj Sam Mendes, a Mostru otvara mjuzikl 'La la Land' sve uspješnijeg mladog Amerikanca Damiena Chazellea

Na ovogodišnjoj Mostri neće nedostajati jakih redateljskih imena poput Wima Wendersa, Terrencea Malicka, Emira Kusturice, Denisa Villeneuvea, a Paolo Sorrentino dolazi tamo predstaviti novu seriju 'The Young Pope' u HBO produkciji. U žiriju su, uz Mendesa, neke od najcjenjenijih europskih glumica poput Njemice Nine Hoss, Talijanke Chiare Mastroianni, Britanke Gemme Arterton, tu je i američka postava Laurie Anderson i Joshua Oppenheimer. U konkurenciji je europska redateljska krema, a ništa manje zanimljivo bit će izvan konkurencije, s novim filmovima Austrijanca Ulricha Seidla koji se proslavio svojom odličnom trilogijom 'Raj', stiže i Mel Gibson s ratnom dramom 'Hacksaw Ridge' inspiriranom istinitim događajem iz Drugog svjetskog rata.

SF drama 'Arrival' Denisa Villeneuvea na veliko platno vraća tematiku o izvanzemaljicima

Sve zapaženiji francusko kanadski redatelj Denis Villeneuve, koji se prije pet godina istaknuo odličnom dramom 'Incendies', da bi nakon toga u Hollywoodu snimio 'Prisoners' i 'Sicario', u Veneciju dolazi s novim filmom, SF dramom 'Arrival' s Amy Adams, Jeremyjem Rennerom i Forestom Whitakerom u glavnim ulogama.

Arrival Trailer #1 (2016)

Ljubavne drame Ozona i Wendersa, Terrence Malick o rađanju svemira  

Njemački redateljski veteran okrunjen brojnim nagradama Wim Wenders na Mostri će premijerno prikazati svoj 'The Beautiful Days of Aranjuez'. Riječ je o filmskoj ekranizaciji drame austrijskog književnika Petera Handkea, u kojoj glumi Nick Cave, te Sophie Semin, inače Handkeova supruga, i slavni francuski glumac alžirskih korijena Reda Kateb.

Trenutno jedan od najpopularnijih francuskih redatelja Francois Ozon, koji nerijetko i kritici i publici priredi iznenađenje krajnošću s kojom ide iz jednog u drugi projekt, na Mostru dolazi s dramom 'Frantz', ljubavnom pričom smještenom u doba nakon Prvog svjetskog rata. U fokusu je mlada Njemica, igra je Paula Breer, koja nakon smrti zaručnika na njegovu grobu susreće tajanstvenog Francuza kojeg glumi sve uspješniji mladi francuski glumac Pierre Niney, nagrađen Cesarom za svoju ulogu Yves Saint Laurenta. Ozon je prije 12 godina privukao pažnju odličnom dramom 'Bazen', a kasnije se potvrdio i filmom 'Mlada i lijepa' s temom tinejdžerske prostitucije. Njegov posljednji film 'Moja nova djevojka' nije ni publici ni kritici bio toliko intrigantan kao prijašnja dva. 'Frantz' bi mogao biti njegov povratak redateljskoj virtuoznosti.

FRANTZ - François Ozon Film Trailer (2016) HD

Amerikanac kojeg publika ili mrzi ili voli, vječno filozofski nastrojen Terrence Malick, u Veneciju dolazi s novom filmskom vizijom kojom će zasigurno one koji ga smatraju prepotentnim i dosadnim, konačno dovesti do ruba živaca. Malickov 'Voyage of Time' eksperimentalni je IMAX-ov dokumentarac o rađanju i smrti univerzuma, s naratorima Bradom Pittom i Cate Blanchette. Malick je napisao scenarij, a glazbu je skladao slavni Enio Morricone.  Malick je na filmu radio više od 40 godina i opisao ga je kao ostvarenje svog najvećeg sna.

Voyage Of Time: The IMAX Experience - Trailer


Chazellea nakon glazbene drame 'Ritam ludila' ne napušta dobar ritam

U konkurenciji je ove godine i 31-godišnja američka redateljska nada Damien Chazelle, koji se prošle godine dokazao odličnom dramom 'Whiplash' o bubnjaru na prestižnom glazbenom konzervatoriju koji ruši sve granice na putu do cilja, snimljenoj u nezavisnoj produkciji, zahvaljujući kojoj je J.K. Simmons dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca. Chazelleova romantična komedija 'La La Land', s Emmom Stone i Ryanom Goslingom, govori o dvoje mladih entuzijasta Miji i Sebastianu, glumici i jazz glazbeniku željnima uspjeha, koji kad se taj uspjeh i dogodi, postaju ono što nikad nisu htjeli.

La La Land (2016 Movie) Official Teaser Trailer – 'City Of Stars'



'Nocturnal Animals' Toma Forda o prokletstvu ljubavi i Kusturičina filmska epopeja

Modni dizajner i odnedavno filmski redatelj Tom Ford predstavit će svoj novi film triler 'Nocturnal Animals' snimljen prema romanu 'Tony and Susan' Austin Wright. Amy Adams glumi vlasnicu galerije koju proganja misteriozna priča romana koji je napisao njezin bivši suprug. Ford je za svoj novi projekt angažirao holivudsku kremu poput Jakea Gyllenhaala, Laure Linney, Aarona Taylor-Johnsona, Michaela Shannona te Islu Fisher. To je Fordov drugi film, prvi 'The Single Man' s Julianne Moore i Colinom Firthom koji glumi depresivnog profesora homoseksualca, zaradio je zahvaljujući pedantnom Britancu uvijek na visini zadatka, nominaciju za Oscara za najboljeg glumca.

Nakon što ove godine nije uspio ući u Cannes s novim filmom 'Na mliječnom putu' koji je snimao tri godine, a sve navodno zbog izjave o Putinu koja je razbjesnila Francuze, Emir Kusturica će trilogiju s Monicom Bellucci u glavnoj ulozi premijerno prikazati u Veneciji. Riječ je o filmskom triptihu koji prikazuje tri najvažnije faze glavnog junaka, kojeg glumi sam Kusturica: rat, ljubav i povlačenje u osamu.


Kusturica i Monica Bellucci u sceni iz filma 'Na mliječnom putu'


Još jedan užitak ovogodišnje Mostre je i 'The Light Between Oceans', novi film američkog redatelja Amerikanca Dereka Cianfrancea koji stoji iza hvaljene ljubavne drame 'Blue Valentine' iz 2012. s Michelle Williams i Ryanom Goslingom kao glavnim junacima. Williams je za tu ulogu bila nominirana za Oscara. I ovog puta Cianfrance u fokusu ima ljubavnu priču smještenu na jednom australskom svjetioniku, no mirna svakodnevica bračnog para koji nikako ne može dobiti dijete, koji glume Alicia Vikander i Michael Fassbender, biva zakomplicirana kad jednog dana spase napuštenu bebu od utapljanja.

The Light Between Oceans Official Trailer


'Safari' Ulricha Seidla: priča o mračnoj strani ljudske prirode

Izvan konkurencije među najzanimljivijim imenima je slavni austrijski redatelj Ulrich Seidl koji je prije petnaest godina osvojio Zlatnog lava za film 'Dog Days'. U Cannesu je 2012. osvojio Zlatnu palmu s filmom 'Paradise: Love', a njegov nastavak 'Paradise: Faith' iste je godine u Veneciji nagrađen specijalnom nagradom žirija. Zadnji dio trilogije 'Paradise: Hope' bio je u konkurenciji za Zlatnog medvjeda 2013. u Berlinu. Ove godine obožavani Austrijanac dolazi s dramom 'Safari' smještenom u Africi gdje dvoje turista, Njemica i Austrijanac, u lovu demonstriraju svu izopačenost ljudske prirode.

Ulrich Seidl SAFARI Teaser


Paolo Sorrentino donosi priču o papi Piju XIII. u novoj seriji

Francuskinja Rebecca Zlotowski prije šest godina skrenula je pažnju na sebe u Cannesu svojim prvim filmom dramom 'Belle Épine' s danas najpopularnijom francuskom glumicom Léom Seydoux, a ove godine u Veneciji će predstaviti 'Planetarijum', dramu o dvije setre u predratnoj Francuskoj s Natalie Portman i Lily-Rose Depp, te trenutno najtraženijim francuskim mladim glumcem Louisom Garrelom u glavnim ulogama.

Trenutno najbolji talijanski redateljski čarobnjak Paolo Sorrentino nakon lanjske predivne drame 'Mladost' koju će biti teško nadmašiti i Oscarom 2014. nagrađene grandiozne 'Velike ljepote', na Mostru dolazi predstaviti svoju novu seriju o papi Piji XIII. 'Mladi papa' s Judeom Lawom i Diane Keaton u glavnim ulogama.

'The Young Pope', first trailer

Mel Gibson odabrao je Veneciju za svjetsku premijeru svoje biografske ratne drame 'Hacksaw Ridge' s Andrewom Garfieldom, Vinceom Vaughnom, Samom Worthingtonom kao glavnim junacima istinite priče o američkom liječniku Desmondu Dossu i njegovim uvjerenjima koja su ga odvela do najveće medalje za hrabrost u Drugom svjetskom ratu.

Hacksaw Ridge - Official Film Trailer 2016


Podsjetimo i da će se u paralelnom programu Mostre 'Dani autora' prikazati premijerno i novi film hrvatske redateljice Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat'.

Ne gledaj mi u pijat / Quit Staring at My Plate - trailer