NAJPRODAVANIJI NASLOVI

Ove smo knjige najviše kupovali u 2015.

14.01.2016 u 09:07

  • +13

Najprodavanije knjige u 2015. godini

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: VBZ, Naklada Ljevak, Fraktura, Sandorf, Lumen izdavaštvo, Profil

Bionic
Reading

Hrvatsku književnu scenu prošle godine obilježili su novi književni festivali, gostovanja uglednih stranih autora i brojne aktivnosti nakladnika usmjerene prema publici, a godina je donijela i prve naznake završetka krize u izdavaštvu. Tportal je istražio kod hrvatskih izdavača koje su književni naslovi bili najprodavaniji u 2015. godini

Sudimo li po broju prodanih knjiga u 2015., Hrvati vole krimiće. Prema podacima dobivenim od naših izdavačkih kuća, među šest najprodavanijih knjiga našli su se tako povijesni krimić Lynn Shepherd 'Fatalna bliskost', švedski krimić 'Što nas ne ubije' Davida Lagercrantza, nastavak slavnog serijala 'Millennium', i domaći krimić 'Nova mis Čilea' Hrvoja Šalkovića. Suočeni s problemima današnjeg svijeta, neki su čitatelji potražili objašnjenje u knjizi Janisa Varufakisa 'Što sam rekao kćeri o ekonomiji', neki su pribjegli zabavnom štivu 'Cura na netu' britanske vlogerice Zoe Sugg, a najviše njih spas je potražilo na Otoku, poistovjećujući se s junakom romana 'Brdo' Ivice Prtenjače.

Najprodavanija knjiga Naklade Ljevak je 'Nova mis Čilea'Hrvoja Šalkovića. Objavljena u Biblioteci Balkan Noir, knjiga je prošle godine prodana u više od 5000 primjeraka. U Šalkovićevom će krimiću potjera za ubojicom njezinog djeda mladu detektivku Laru odvesti u Punta Arenas, čileanski grad u kojem više od polovice stanovništva čine doseljenici iz Hrvatske, ali i do ruba svijeta – mračne i pogibeljno ledene Antarktike, a identitet ubojice šokantno je otkriće.

Ante Tomić autor je najprodavanije knjige nakladnika Hena Com. Njegov roman 'Veličanstveni Poskokovi', za koji je Ivo Štivičić ustvrdio da je 'sve što je Tomić dotada napisao bilo trasiranje puta za ovaj roman', prodan je u 1600 primjeraka.

S 4600 prodanih primjeraka knjiga Janisa Varufakisa'Što sam rekao kćeri o ekonomiji' najprodavaniji je naslov izdavačke kuće Sandorf. U intimnom obraćanju kćeri koja živi tisućama kilometara daleko Varufakis želi objasniti počela ekonomije na način koji neće biti dosadan ni njoj ni njezinim vršnjacima i koji će im istovremeno predočiti porijeklo suvremenog svijeta te uzroke njegovih današnjih problema.

Iako je objavljen tek krajem godine, roman Milana Kundere'Praznik beznačajnosti' izdavač Meandar Media ističe kao najprodavaniji. U mjesec i pol, od Interlibera do kraja godine, prodano je oko 800 primjeraka ovoga romana koji je dobio velike pohvale, ali i izazvao napade kojima se ovom suvremenom klasiku odriče relevantnost. Prevoditeljica romana Vanda Mikšić komentirala je tportalu kako je kao čitateljica uživala u njemu i ustvrdila da se 'Praznik beznačajnosti' u potpunosti uklapa u Kunderin opus jer je ponovo riječ o djelu koje je temeljno filozofske naravi, koje propituje, koje uzima mjeru današnjega svijeta.

'Moj savršeni svijet', prvi dio vrlo uspješne i nagrađivane serije knjiga o Tomu Gatesu - globalno poznatomu mladom junaku britanske spisateljice Liz Pichon, prevedene na 36 jezika i prodane u više od milijun primjeraka samo u Velikoj Britaniji - s 2097 prodanih primjeraka najprodavanija je knjiga u izdanju Školske knjige. Svojim superzabavnim crtežima Tom Gates je osvojio sve ljubitelje Gregova dnevnika, ali i onu djecu, pogotovo dječake, kojima čitanje nije omiljeno. S neznatnom razlikom prati ga 'Svjetski poredak' Henryja Kissingera, prodan u 2070 primjeraka. Čvrsto utemeljen u Kissingerovom dubinskom poznavanju povijesti i njegovom iskustvu američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost i državnog tajnika, ovaj politički bestseler vodi čitatelje kroz ključna zbivanja suvremene svjetske povijesti. U Školskoj knjizi ističu i odličnu prodaju 'Velikog rječnika hrvatskoga standardnog jezika. Iako prisutan na tržištu tek dva mjeseca, prodan je u 1415 primjeraka, što smatraju velikim uspjehom jer je riječ o izdanju čija cijena nije zanemariva.

Lumen izdavaštvo, sestrinska tvrtka Školske knjige, kao najprodavaniju knjigu navodi krimić 'Fatalna bliskost'Lynn Shepherd. Magična i jeziva priča o ljubavi i ludilu, vrhunski povijesni krimić koji nas vodi u mračno viktorijansko doba, u svijet neukroćenih strasti literarnih genija iz doba romantizma, prodan je u 3204 primjerka. Za petama mu je, sa samo 14 prodanih primjeraka manje, 'Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu'Ransom Riggs. U ovom nezaboravnom romanu, koji fikciju i fotografiju spaja u uzbudljivo čitateljsko iskustvo, podjednako uživaju tinejdžeri i odrasli. Knjiga koja je bila čak 90 tjedana na ljestvici bestselera New York Timesa oduševila je i čudnovatog filmaša Tima Burtona.

Najprodavanija knjiga u izdanju Profila je 'Cura na netu' autorice Zoe Sugg, britanske vlogerice koju na Youtubeu prati gotovo 10 milijuna ljudi. Šarmantan i zabavan roman za tinejdžere o sramežljivosti, strasti prema fotografiji, prijateljstvima, napadima panike i prvoj ljubavi od samog je izlaska poharao top liste te je najprodavanija knjiga u prvom tjednu svih vremena. U Hrvatskoj je prodana u 3123 primjerka.

Dobitnik VBZ-ove književne nagrade za neobjavljeni roman u 2014., 'Brdo'Ivice Prtenjače, najprodavaniji je naslov ovoga izdavača, a knjiga koja se našla i u finalu tportalove književne nagrade roman@tportal.hr prodana je u 7834 primjerka. Iako je to brojčano neusporedivo, u VBZ-u su jako zadovoljni i prodajom naslova objavljenih krajem prošle godine, među kojima je i dobitnica prošlogodišnje VBZ-ove književne nagrade Marina Vujčić s romanom 'Susjed'

'Što nas ne ubije', nastavak slavnog serijala 'Millennium' Stiega Larssona, koji potpisuje novi autor, jedan od najboljih suvremenih švedskih pisaca David Lagercrantz, najprodavanija je knjiga u izdanju zaprešićke Frakture. Triler koji su obožavatelji Larssonova djela dugo iščekivali prodan je u približno 5000 primjeraka.

'Harry Potter i kamen mudraca', prva knjiga iz serijala u kojoj Harry zahvaljujući tajanstvenim pismima doznaje da nije sasvim običan dječak te da će nastaviti školovanje u Hogwartsu, najpoznatijoj školi vještičarenja i čarobnjaštva, najprodavanija je knjiga u izdanju Algoritma. Razlika u broju prodanih primjeraka ostalih nastavaka serijala spisateljice J. K. Rowling nije velika, a u Algoritmu ne žele izlaziti u javnost s konkretnim brojkama.

O brojkama se nisu željeli izjasniti ni u izdavačkoj kući OceanMore. Kao najprodavaniju stranu knjigu navode roman 'Moja borba, knjiga prva' u kojemu Karl Ove Knausgaard s bolnom iskrenošću govori o odrastanju i pokušajima razumijevanja oca koji se naglo pretvorio od obiteljskog čovjeka kratka fitilja u razvedenog alkoholičara, preispitujući istovremeno svoju ulogu u novozasnovanoj obitelji. U najprodavanijem domaćem naslovu 'Mjesečev meridijan'Edo Popović se bavi pitanjem koliko su ekonomija i tehnologija, razarajući i prirodu oko nas, zatrovale i međuljudsku povezanost te je li nas tehnologija istrgnula iz fizičke stvarnosti pa ne možemo pojmiti da smo pretvoreni samo u dodatak od krvi i mesa digitalnim strojevima.

Premda se počeo prodavati tek sredinom prosinca roman Harukija Murakamija'1Q84' izdavač Vuković & Runjić ističe, također bez spominjanja konkretne brojke, kao najbolje prodavanu knjigu prošle godine. Ispripovijedan u trećem licu i organiziran u poglavlja koja naizmjence prate dva na početku nepovezana protagonista, roman započinje u godini 1984. da bi se potom premjestio u 'paralelnu stvarnost' godine 1Q84. u koju protagonisti bivaju izmješteni, i u kojoj, isprva i ne znajući, tragaju jedno za drugim. Roman ponajprije osvaja humanošću likova Aomame i Tenga, dijelom je to i do promjene pripovjedačke perspektive, ali nesumnjivo i do umjetničke zrelosti koju je ovim djelom dosegnuo šezdesetogodišnji, najpopularniji japanski, a možda i svjetski pisac.

Iz izdavačke kuće Durieux zahvalili su se na našem interesu te uz ispriku što se kao nekomercijalni izdavač ne žele uspoređivati s velikim nakladnicima odbili govoriti i o brojkama i o naslovima.