od akademika do debitanata

[FOTO, VIDEO] Otvoreno je 6. Bijenale slikarstva. Osim pregleda domaće scene, donosi nam i gostujuću izložbu irskih umjetnika

22.10.2021 u 10:45

Bionic
Reading

U ime Ministarstva kulture i medija izložbu je otvorio državni tajnik Krešimir Partl, naglasivši da je Bijenale nezaobilazna manifestacija koja oduvijek predstavlja aktualni trenutak u hrvatskoj umjetnosti

Bijenale slikarstva, šesto izdanje likovne manifestacije Hrvatskog društva likovnih umjetnika, otvoreno je u četvrtak u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, uz gostujuću izložbu irskih umjetnika 'Dubliners'.

Unutar glavne selekcije i dodatnih izložbenih programa predstavljeno je ukupno više od 100 umjetnika. Hrvatska selekcija okupila je različite generacije umjetnika, od pozvanih izlažu Lovro Artuković, Jelena Bando, Tara Beata Racz, Zlatko Keser, Tihomir Lončar, Zoltan Novak, Igor Rončević, a predstavljena su i djela još šezdesetak hrvatskih autora.

Tomislav Buntak, predsjednik HDLU-a i dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti (ALU), izrazio je nadu da će Bijenale dati objektivnu sliku barem 80 posto produkcije hrvatskog slikarstva nastalog u zadnje dvije godine, a posebno je zadovoljan zbog kontinuiteta međunarodne suradnje.

'Vjerujem da smo zadnjih deset godina predstavili niz slikara mlađe generacije koji su se uključili na scenu kada je slikarstvo ponovno postalo važno na svjetskoj razini. Ovo im je bila dobra platforma da se formiraju umjetnici koji će obilježiti sljedeća desetljeća na hrvatskoj likovnoj sceni', ocijenio je.

  • +20
Otvorenje 6. bijenala slikarstva i gostujuće izložbe irskih umjetnika 'Dubliners' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Josip Zanki, nositelj međunarodnog segmenta Bijenala, objasnio je kako se za taj dio programa biraju gradovi i sredine koje imaju slično kulturno okruženje poput hrvatskog, najavivši da će se za dvije godine predstaviti umjetnici iz Zuricha.

U ime Ministarstva kulture i medija izložbu je otvorio državni tajnik Krešimir Partl, naglasivši da se Bijenale već profilirao kao nezaobilazna manifestacija koja je kontinuirano podizala ljestvicu izvrsnosti i predstavljala aktualni trenutak u hrvatskoj umjetnosti.

Po njegovim riječima, značaj ove izložbe je i u tome što okuplja umjetnike različitih generacija, od onih koji su već dugo na sceni do mlađih, a pozdravlja i što su organizatori u glavni izložbeni program odlučili uvrstiti i umjetnike koji stvaraju murale.

'Čak deset prostora u Zagrebu ugostit će programe Bijenala što je bilo vrlo zahtjevno za organizirati, ali predstavlja i značajan iskorak same manifestacije', zaključio je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hina

Slikari Dublinersi u Zagrebu

Ruaidhri Dowling, irski veleposlanik u Hrvatskoj, zahvalio je svima na trudu što su uspjeli organizirati izložbu za koju je ponosan što predstavlja Irsku u Hrvatskoj i nada se da će ona dovesti do novih kulturnih suradnji između dviju zemalja.

Izložba 'Dubliners' u koncepciji kustosa Gavina Murthya i Marka Cullena, koji je na otvorenju pozdravio zagrebačku publiku, predstavlja dvadesetak irskih slikara, koji su rođeni, odrasli, studirali (i poučavali) u Dublinu ili u njemu žive i rade.

Naslov izložbe odnosi se na stanovnike glavnoga grada Irske, no to je i naziv zbirke kratkih priča Jamesa Joycea koje su, kao i izložene slike, svojevrsni 'putujući obilazak njegova okruženja i znamenitosti, njegove vanjštine i nutrine'.

Postavila ju je Pallas Projects/Studios, neprofitna organizacija koju vode umjetnici, usmjerena promicanju umjetničke produkcije i diskursa, omogućujući umjetnicima korištenje radnih prostora u centru Dublina po prihvatljivim cijenama, kao i kroz kuriranje projekata, izložbe, razmjene, izmještene projekte, 'artist talkove', programe financiranja i izdavačku djelatnost.

Irski umjetnici u Zagrebu se predstavljaju u okviru već uhodane prakse u okviru Bijenala kojom se, prema konceptu gostujućeg kustosa, daje presjek slikarske scene jednog europskog grada.

Dosad su se održale izložbe 'I am Berliner, Berlin', 'Vienna Calling, Beč', 'Exporting Gdańsk, Gdansk', 'Extended Painting, Prag', 'The Leipzig Connection, Leipzig'.

Murali novost ovogodišnjeg Bijenala

Novost Bijenala uvrštavanje umjetnika koji se izražavaju u mediju murala u službenu konkurenciju, te će se tim povodom premijerno otvoriti pop-up galerija Ispod, podzemna ekstenzija izložbenog prostora Meštrovićevog paviljona.

Za tu su selekciju pozvano je petnaest umjetnika, među kojima su i Boris Bare, Ivan Blažetić Šumski, Tea Jurišić, Slaven Lunar Kosanović, Mario Miličić Mario (Mane Mei), Miron Milić, Melinda Šefčić.

Osim predstavljanja umjetnika i murala u glavnoj selekciji predstaviti će se i dva festivala VukovArt i Re:think te HDLU projekte Horizont slobode i Sloboda stvaranja.

Sa željom da se što bolje predstavi likovno umjetničko istraživanje i djelovanje umjetnika u mediju slikarstva, ove godine Bijenale izlazi iz Meštrovićevog paviljona i dio programa dovodi na deset dodatnih lokacija u bližoj okolici, u suradnji s brojnim muzejskim i galerijskim institucijama.

Popratni program donosi izložbe Stjepana Šandrka 'Who the fuck is Tinky Winky?!' u Galeriji Forum, studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u Galeriji Šira, samostalnu izložbu Zlatana Vrkljana u Galeriji Cloverfield i druge.

Priredit će se i Irski dani, s panel diskusijom o slikanju u gradu, projekcijom video radova, pub kvizom i predavanjima.

Detaljan program Bijenala nalazi se na njihovoj novoj web stranici, koja podsjeća i na povijest manifestacije, daje pregled svih prijašnjih izdanja te prvu bazu hrvatskih slikara s preko 120 umjetnika, koji su do sada izlagali na Bijenalu.

Izložbe će biti otvorene do 5. prosinca, a za posjetitelje je pripremljen i niz popratnih programa, od vodstva po ateljeima umjetnika, edukativnih, zabavnih i inkluzivnih programa, do kvizova i predstavljanja irske kulture i umjetnosti.