U ZAGREBU

Otvoreni XI. Gumbekovi dani

16.03.2018 u 21:39

Bionic
Reading

Izvedbom predstave Glumačke družine Histrion 'Famozna' Petera Quiltera u režiji Krešimira Dolenčića, u Zagrebu su započeli XI. Gumbekovi dani. Riječ je o međunarodnom festival kabareta posvećenog jednome od najvećih hrvatskih kabaretista - Mladenu Crnobrnji Gumbeku

U Zagrebu su, izvedbom predstave Glumačke družine Histrion, 'Famozna', otvoreni XI. Gumbekovi dani. Uoči izvedbe nazočnima se obratio utemeljitelj i ravnatelj GD Histrion Zlatko Vitez te je prikazan kratak isječak iz filma Igora Mrduljaša i Tahira Mujičića 'Jeste li bili u Zagrebu gospodine Cabaret', nakon čega je festival službeno otvorila Marta Crnobrnja, kći Mladena Crnobrnje.

Na XI. Gumbekovim danima sudjeluje jedanaest kazališta iz Hrvatske te dva kazališta iz Srbije. a festival se u subotu nastavlja predstavom Gradskoga kazališta Zorin dom iz Karlovca i zagrebačkoga Kazališta KNAP 'Dobri čovjek Bažulek' u režiji Georgija Para, a u nedjelju će Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca izvesti predstavu 'Vrzino kolo'.

GD Histrion u utorak će nastupiti s predstavom 'Frizeraj', a u srijedu publika može pogledati dvije predstave - 'Komušanje mozga' UO Artis iz Splita i 'Faraon iz Ilice je mrtav' ZGK Komedija.

Kazalište Slavija iz Beograda gostuje s predstavom 'Kirija' u četvrtak, 22. ožujka, a u petak će biti izvedene predstave 'Zagrebački vremeplovci' Zagrebačkoga kazališta lutaka i 'Cabaret Velaska' Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke.

Za vikend, 24. i 25. ožujka na programu su predstave 'Djevojačka večer' Istarskoga narodnog kazališta iz Pule i 'Ljubavnici' beogradske Umjetničke organizacije Prizor.

Pretposljednjega dana festivala, u ponedjeljak, 26. ožujka na rasporedu su 'Tko pjeva zlo ne misli' zagrebačkoga HNK i predstava 'Nespojivi' GK Požega.

Festival završava u utorak, 27. ožujka dodjelom nagrada i ponovnom izvedbom predstave 'Famozna'.

Sve predstave održavaju se u Histrionskom domu, osim predstava 'Faraon iz Ilice je mrtav' i 'Tko pjeva zlo ne misli' koje se izvode u svojim matičnim kazalištima, ZGK Komediji i HNK.

Festival Gumbekovi dani prvi put je održan 2008. godine u Histrionskom domu, a posvećen je jednome od 'najfascinantnijih hrvatskih komičara druge polovice 20. stoljeća' Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939.-2000.), 'velikom majstoru kabaretskog umijeća, toga specifičnog kazališnog izraza koji je u našem gradu, posebice između dva svjetska rata, bio iznimno popularan', kako je napisao u knjizi 'Zagrebački kabaret' istaknuti hrvatski kazalični kritičar i teatrolog Igor Mrduljaš.