SPREJ KAO ORUŽJE

Otvoreni rat Banksyja i Kinga Robba

04.01.2010 u 12:03

Bionic
Reading

Da vrijeme izravnih umjetničkih obračuna nije završilo sa sukobom Picassa i Matissea, pokazali su grafiteri Banksy i King Robbo koji vode otvoreni rat na ulicama Londona

King Robbov odgovor na Banksyjevu provokaciju

Svjetski poznati ulični umjetnik Banksy dao je svoj štih 24 godine starom grafitu Kinga Robba u sjevernom dijelu Londona, djelomično ga prekrivši slikom radnika koji preko njega lijepi tapetu. Umirovljeni britanski grafiter King Robbo ubrzo je odgovorio na provokaciju i uz Banksyjev rad ispisao svoj golemi potpis tako da izgleda kao da ga slika lik njegovog rivala, prenosi Timesonline.co.uk.

Osim što zabavlja slučajne prolaznike, rat dvaju grafitera podijelio je poklonike ulične umjetnosti. Neki smatraju da je Banksy drzak i nema poštovanja prema radu Kinga Robba, pionira londonske underground umjetničke scene, dok dio drži da je sukob dobrodošao i oživljava učmalu atmosferu među britanskim grafiterima.

Svoje mišljenje su dali i povjesničari umjetnosti koji slučaj uspoređuju s rivalstvom Picassa i Matissea. Dvojica su slikara tijekom cijelog života vodili rat. Picasso je kao umjetnik mlađe generacije provokacijama i potkradanjima pojedinih motiva djela uporno provocirao starijeg kolegu, dok ga je Matisse ignorirao i nazivao neozbiljnim da bi na kraju i sam preuzeo neke značajke njegova stvaralaštva.