MODERNA GALERIJA

Otvorena retrospektiva Josipa Račića

17.12.2008 u 09:38

Bionic
Reading

U Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je retrospektivna izložba Josipa Račića

Autor izložbe je povjesničar umjetnosti Zdenko Rus koji je istaknuo da se retrospektiva priređuje u povodu stote obljetnice Račićeve smrti (1885-1908).

Za Račićev opus istaknuo je da je jedna od kapitalnih dionica modernoga hrvatskog slikarstva. Moderna galerija ovom ga izložbom prikazuje u do sada najpotpunijem opsegu s više od sto djela; ulja, akvarela i crteža. Uz djela iz fundusa Moderne galerije, postavljena su Račićeva antologijska djela "Majka i dijete", "Pred ogledalom", "Portret sestre Pepice", "Pariški mostovi" i druga.

Po riječima autora izložbe Zdenka Rusa na izložbi je i 12 atribucija koje se proteklih 50 godina istraživanjima pripisuju Račiću. Naglasio je da je Galerija zahvaljujući posudbi iz drugih zbirki hrvatskih i inozemnih muzeja kao i od privatnih vlasnika priredila monografsku izložbu koja pruža do sada najširi i najdublji uvid u relativno malobrojan opus umjetnika čiji je život okončan u 24. godini.

Tako je mit o nesretnoj sudbini genijalnog umjetnika konačno ustupio mjesto ozbiljnom razmatranju Račićeva minhenskog i pariškog stvaralaštva od antologijskih ostvarenja do posve nepoznatih slika i crteža, rekao je.
Značajan dio izložbe su Račićevi dječački crteži, dokumentarna građa koja upotpunjuje sliku o njegovu kratkom ali vrlo plodnom životu i stvaralaštvu.

Ministar kulture Božo Biškupić zahvalio je Modernoj galeriji, posebno ravnateljici Biserki Rauter Plančić, autoru Zdenku Rusu i djelatnicima Galerije na ovom značajnom predstavljanju Josipa Račiča. Podsjetio je da je Moderna galerija čuvar najvećeg broja Račićevih remek-djela, te je, kazao je, ovom izložbom postavljen najširi okvir ako ne i temelj suvremenoj valorizaciji Račićeva opusa. Taj opus, dodao je Biškupić, nije bio velik, ali je iznimno značajan za rađanje hrvatskog modernog slikarstva i njegovu ugradnju u europske tokove slikarske moderne.
U posjedu Moderne galerije su 33 Račićeva djela.

Biserka Rauter Plančić zahvalila je svim predstavnicima muzeja, galerija i privatnim vlasnicima koji su posudili djela za izložbu.

Izložbu prati iscrpan katalog a bit će otvorena do 15. ožujka.