SPLITSKO LJETO

Otvorena retrospektiva Jagode Buić

26.07.2011 u 11:08

Bionic
Reading

U splitskoj Galeriji umjetnina otvorena je retrospektivna izložba Jagode Buić, umjetnice koja nije izlagala u svom rodnom gradu još od 1965. godine

Jagoda Buić proteklih četrdesetak godina najvećim dijelom stvara u Parizu, a svoju veliku retrospektivnu izložbu imala je u jesen 2010. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Sinoćnje otvorenje bio je izniman društveni i likovni događaj pa je brojna splitska likovna publika došla pozdraviti svoju sugrađanku.

No treba naglasiti još jednu činjenicu. Nakon nedavne retrospektive još jednog velikog splitskog slikara, pokojnog Ante Kaštelančića, vidljivo je da novi ravnatelj Galerije umjetnina Josip Botteri Dini preferira dokazane veličine i ide na sigurno, bez rizika i eksperimenta. Sinoćnji likovni događaj bio je iznimno posjećen, ali poznavateljima je već jasno vidljiv raskol struke i likovne publike u Splitu, što naprosto nije dobro, i značajan dio te publike izostao je sa sinoćnjeg otvorenja.

Izložbeni postav čini izbor reprezentativnih radova iz opusa umjetnice svjetskog renomea rađenih u dobro poznatoj maniri. Njezini su radovi zastupljeni u gotovo svim velikim muzejima suvremene umjetnosti.

Na ovoj retrospektivi se po prvi put pokazuje čak 26 tapiserija, od kojih je većina posuđena iz uglednih ustanova kulture u Francuskoj: UNESCO-a u Parizu, Muzeja likovnih umjetnosti u Bordeauxu i FNAC-a (Centra za suvremenu umjetnost i skulpturu) u Parizu te Moderne galerije u Zagrebu i Galerije umjetnina Split. Uz tapiserije, izložba je upotpunjena skicama za kostime te maketama kostima i scenografija iz desetak predstava. Po prvi put predstavljeni su i kolaži te radovi u i na papiru, nastali posljednjih nekoliko godina.

Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecitti u Rimu i povijest kostimografije u Centre delle Arti e del Costume u Palazzo Grassi u Veneciji.

Realizirala je više od 120 projekata kao kostimograf i scenograf za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama. Godine 1965. stvara svoju prvu tekstilnu formu u prostoru koju je otkupio Muzej Stedelijk u Amsterdamu. Otada izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima i u najvažnijim svjetskim muzejima. Njezina su djela u mnogim javnim i privatnim umjetničkim zbirkama (Metropolitan u New Yorku, Muzej moderne umjetnosti u Parizu itd.).