TRAMVAJEM S REMIZE

Otvorena Noć muzeja

30.01.2009 u 20:00

Bionic
Reading

Noć muzeja u Zagrebu je počela u 18 sati polaskom turističkog tramvaja s Remize, koji je prevezao organizatore i gradske čelnike do Muzeja za umjetnost i obrt

Organizatorica Vesna Jurić Bulatović istaknula je zadovoljstvo što je više od 70 muzeja u Hrvatskoj pripremilo atraktivne programe s ciljem da privuče publiku i popularizira svoje stalne postave.

Čak 72 muzeja i galerije u 28 hrvatskih gradova otvorilo je u 18 sati svoja vrata omogućivši besplatno razgledanje stalnih postava do jedan sat iza ponoći. Planirani su i razni popratni programi - od koncerata, predavanja, radionica i performansa do prigodne prodaje muzejskih publikacija i nagradnih igara.

Bogati programi sa stručnim vodstvom i degustacijama starih jela i pića priređeni su od Pule i Rijeke do Splita, Čakovca i Požege. Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt domaćin večerašnje manifestacije za posjetitelje priređuje prizore iz bakrotiskarske radionice Rembrantova vremena, koncert ansambla barokne glazbe i iluzionistički show.

Od godine 2005. kada je počela kao gradski projekt sa šest zagrebačkih muzeja, Noć muzeja postala je nacionalni kulturni događaj, a samo prošle godine u jednoj večeri u muzejima je bilo više od 111.000 posjeta.

I ove godine ZET je organizirao besplatan prijevoz minibusevima od Muzeja Mimara do Gornjeg grada, a zelenom potkovom kružit će turistički tramvaj. Produljeno je i radno vrijeme ugostiteljskih objekata (do 1 sat) na liniji kretanja posjetitelja zagrebačkih muzeja. Otvoreni objekti bit će označeni sovom, zaštitnim znakom Noći muzeja.

Prigodom ove kulturne manifestacije u 23 sata u Zagrebu će biti priređen vatromet. Noć muzeja, koja je prošle godine proglašena najboljim kreativnim i inovativnim programom, organizira Hrvatsko muzejsko društvo.