HT nagrada

Otvorena jubilarna 10. izložba hrvatske suvremene umjetnosti

10.03.2017 u 23:01

Bionic
Reading

U petak, 10. ožujka 2017., u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb otvorena je jubilarna izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, koja već desetu godinu nudi presjek novog umjetničkog stvaralaštva. Na izložbi je predstavljeno 26 odabranih radova i tri rada pozvanih umjetnika, a pobjednik natječaja HTnagrada MSU bit će proglašen 7. travnja

Nastala u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Hrvatskog Telekoma, ova natječajna izložba najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj, a u prilog njezinu značaju idu i brojke.

Ovogodišnjom izložbom Hrvatski Telekom i Muzej suvremene umjetnosti obilježavaju i svojih prvih 10 godina uspješne suradnje, u sklopu koje je HT u umjetnički projekt HT nagrada – MSU Zagreb uložio više od 12,5 milijuna kuna. Jubilarnu obljetnicu partnerstva obilježilo je i zajedničko pokretanje prvog digitalnog muzeja u Hrvatskoj: artt.hr, web platforme koja objedinjuje najbolje radove autora suvremene umjetnosti prijavljenih na natječaj HT nagrada – MSU Zagreb u posljednjih deset godina.

  • +16
Otvorena jubilarna 10. izložba hrvatske suvremene umjetnosti Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić/PIXSELL

Od 243 rada pristigla ove godine na natječaj za HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost, što je rekordan broj prijava u posljednjih pet godina, za jubilarnu izložbu odabrano je 29 radova. Što se tiče medija umjetničkog izražavanja, i ove godine na izložbi je najviše instalacija – njih šest, zatim slijede multimedijske instalacije, video-radovi i filmovi, tri fotografske serije, a ostalo su slike, crteži, objekti, jedan ambijent te rad za Medijsku fasadu. Raspon tema je, kao i obično, vrlo velik, no kako je članica povjerenstva HT nagrade Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu, primijetila:

'Općenito se može zapaziti da su radovi obavijeni i prožeti određenom sjetom. Možda zato što povjerenstvo u ovom turbulentnom svijetu osobito reagira na ponore ljudskog razvoja ili zato što je umjetničko stvaranje obojeno određenim Weltschmerzom izazvanom krizama na političkoj i svjetskoj sceni. Pa ipak, mnogi od tih iznimno aktualnih radova nisu usredotočeni na odustajanje, nego na detaljno promatranje svijeta i zemlje u kojoj vladaju ekonomska načela umjesto moralnih i siloviti iskazi moći umjesto spremnosti na dijalog. Uvijek se iznova u radovima probijaju glasovi otpora; uz oštru kritiku nude se i želja za jednostavnošću te aktivistička rješenja koja nadilaze optuživanje i naznačuju reaktivno pronalaženje rješenja u vlastitoj snazi prosvijećenog pogleda i samostalnog djelovanja. Radove bismo mogli podijeliti u tri poglavlja: Rastanak od utopija, Theatrum mundi i Otpor. Ta se poglavlja međusobno nadopunjuju i upućuju jedno na drugo. Neki su radovi statični i poetski, drugi provokativni i aktivistički, a neki su pak apsurdni ili vizionarski.'

Predsjednica stručnog povjerenstva izložbe i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić zahvalila je svim umjetnicima koji su prijavili svoje radove na natječaj, suradnicima, posebice glavnom partneru MSU-a, Hrvatskom Telekomu, koji je dao veliki doprinos razvoju hrvatske umjetničke scene, te je naglasila kako je zajednički projekt MSU-a i HT-a pokazao da se kultura itekako može promišljati u zajedništvu s gospodarstvom na jedan novi i vrlo produktivan način. Istaknula je i kako izložba ove godine itekako zanimljiva i uzbudljiva zbog novih interaktivnih radova i medija zbog čega vjeruje da će publika sljedeća četiri tjedna istinski uživati.

Na svečanosti otvorenja govorio je i predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković, koji je naglasio kako Hrvatski Telekom, kao vodeća tehnološka kompanija, godinama ulaže u stvaranje i jačanje hrvatske umjetničke i kulturne scene.

'U proteklih 10 godina u hrvatsku kulturu uložili smo više od 30 milijuna kuna, od čega u projekt HT nagrada – MSU Zagreb više od 12,5 milijuna kuna. Za desetu obljetnicu suradnje s Muzejom suvremene umjetnosti predstavili smo artt.hr - prvi digitalni muzej suvremene umjetnosti u Hrvatskoj na kojem su prikazani radovi zadnjih deset godina ove izložbe kojim želimo hrvatsku suvremenu umjetnost učiniti još dostupnijom većem broju ljudi', rekao je Tomašković.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić čestitavši svim umjetnicima i poželjevši im puno uspjeha u daljnjem radu.

'Lijepo je kad suradnja između različitih sektora iznjedri ovakve sjajne i uzbudljive projekte. Čestitam Muzeju suvremene umjetnosti i Hrvatskom Telekomu. U rezultatu njihovih napora najviše će uživati publika uvijek željna novih umjetničkih senzacija', kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

Publika će imati priliku razgledati izložbu sve do 9. travnja 2017., a ulaz na izložbu je, već tradicionalno, slobodan. Tijekom trajanja izložbe, međunarodno stručno povjerenstvo će, od 29 redom izvrsnih radova, odabrati tri: za prvu nagradu u iznosu od 75.000, drugu za 45.000 i treću za 40.000 kuna. Otkupljeni radovi postat će dio fundusa MSU-a, odnosno Zbirke HT nagrada – MSU Zagreb. No ovo je izložba u kojoj i publika odlučuje. Četvrta nagrada - Nagrada publike, u iznosu od 10.000 kuna, bit će dodijeljena po završetku izložbe radu koji je prikupio najviše glasova posjetitelja, a najsretniji glasač osvojit će posebnu nagradu - Samsung Galaxy Tab4 8" LTE 16GB.