U MULTIMEDIJALNOJ DVORANI

Otvorena izložbe natječajnih radova za zagrebačku Gradsku knjižnicu – Paromlin

16.04.2019 u 20:56

Bionic
Reading

Izložbe natječajnih radova za Gradsku knjižnicu Grada Zagreba – Paromlin otvorena je u utorak u multimedijalnoj dvorani Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice u Zagrebu

Na izložbi su predstavljeni radovi pristigli na natječaj za novu zgradu Gradske knjižnice, a postavljena je maketa idejnoga rješenja arhitektonskog studija UPI-2M, koje je pobijedilo na natječaju.

Osnovni cilj javnog natječaja bio je, kako je rečeno, dobiti najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje za novu zgradu Gradske knjižnice Zagreb na lokaciji Paromlin koja će u programskom i oblikovnom smislu adekvatno vrednovati lokaciju između Paromlinske ceste i Trnjanske ceste u Zagrebu.

Na natječaj koji je trajao od 26. listopada 2018. do roka za predaju natječajnih radova 31. siječnja 2019. regularno je zaprimljeno 20 radova. Ocjenjivači sud na čelu s Krešimirom Roginom i Vesnom Kusin na sjednici održanoj 25. veljače većinom je glasova odlučio da prvu nagradu u neto iznosu 271.040,00 kn dodijeli UPI-2M d.o.o. (Anamaria Filipović, Berislav Medić, Paula Žinić, Maja Huljev Ton, Luka Matošević, Mia Depolo, Lucija Belinić, Roko Guberina). Prvonagrađeni rad, kako je rečeno, optimalnom veličinom nadzemnoga i podzemnog volumena u najboljoj mjeri zadovoljava veliki natječajni program.

Tako se prepoznatljiva tema Paromlina u slici grada čuva i zadržava te postaje jasan element budućega sklopa Gradske knjižnice. Drugu nagradu u neto iznosu 169.400,00 kn dodijelio je autorima Nikoli Polaku, Jadranki Kruljac Polak i suradnicima.

Nagrada u neto iznosu 101.640,00 kn dodijeljena je ZDL ARHITEKTI d.o.o. (Siniša Zdjelar, Antonija Plavotić, Miljan Salata, Zora Starčević, Ariana Antić, Marijana Bratović, Ana Kaftanoska) Nagrada u neto iznosu 81.312,00 kn dodijeljena autorima Ivanu Mucku i Damiru Novoselcu i suradnicima. Nagrada u neto iznosu 54.208,00 kn dodijeljena je STUDIO FABULi d.o.o. (Jana Čulek i Lucija Grofelnik) Planirana okvirna sveukupna vrijednost investicije iznosi do 242.400.000,00 kuna (bez PDV-a), cca 10.000,00 kn/m2.

Izložba je otvorena do 26. travnja.

Idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje Gradske knjižnice Grada Zagreba – Paromlin Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UPI-2M