U UMJETNIČKOJ GALERIJI

Otvorena izložba 'Vlaho Bukovac - rekapitulacija' u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

07.09.2022 u 22:55

Bionic
Reading

Izložba 'Vlaho Bukovac - rekapitulacija', u povodu stogodišnjice smrti velikana hrvatskog slikarstva otvorena je u srijedu u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a izložena su 74 Bukovčeva djela iz bogate zbirke te kulturne ustanove

Autorica izložbe Rozana Vojvoda rekla je na otvaranju kako su djela izložena u pariškoj, praškoj, zagrebačkoj i cavtatskoj stvaralačkoj fazi.

'Pokušali smo publici približiti sve Bukovčeve stvaralačke faze, ali i sve žanrove kojima se Bukovac bavio. Upravo u žanrovskoj raznolikosti ova izložba dobro upućuje u složeno Bukovčevo stvaralaštvo. Prvenstveno je riječ o portretima, jer je Bukovac bio jedan od najvećih portretista hrvatskog modernog slikarstva. Svojom osobnošću je bio predodređen za to', izjavila je Vojvoda.

Istaknula je da je Bukovac sa svojim vedutama i pejzažima izuzetno značajan za evoluciju hrvatskog modernog slikarstva. 'Na izložbi smo prikazali i neke manje poznate Bukovčeve radove, kao i razne skice iz cavtatskog razdoblja. Važno je da se s Bukovcem sretnu i nove generacije i da se dogodi susret ne samo s njim kao velikim slikarom, već kroz njegov rad i s temeljnim pojmovima povijesti umjetnosti', rekla je Vojvoda.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina podsjetio je kako je ovoj izložbi prethodila izložba u Klovićevim dvorima u Zagrebu, gdje su također bila izložena djela iz Umjetničke galerije Dubrovnik. 'Htio bih citirati povjesničara umjetnosti Igora Zidića koji je rekao: Bukovca i Medovića nikad dosta i previše', izjavio je Smokvina.

Predsjednica Upravnog vijeća Umjetničke galerije Dubrovnik Katja Bakija istaknula je kako je Bukovac ukupno izlagao na 72 samostalne i skupne izložbe te ostavio vrijedan i za hrvatsku kulturu značajan opus. 'Ovom izložbom Umjetnička galerija Dubrovnik se primjereno i dostojno uključuje u obilježavanje velike Bukovčeve obljetnice. Dubrovnik je Bukovcu bio stalno nadahnuće', rekla je Bakija.

Izložbu prati dvojezični katalog, prvi o Vlahu Bukovcu u izdavačkoj djelatnosti Umjetničke galerije Dubrovnik.