baština velikaške obitelji Frankopan

Otvorena izložba o frankopanskim utvrdama i gradovima

28.04.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Izložba 'Frankopanski gradovi utvrde s područja Primorsko-goranske županije na povijesnim fotografijama i razglednicama' otvorena je u srijedu u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci

Članica autorskog tima izložbe Margita Cvijetinović napomenula je da je izloženo 300 muzejskih predmeta iz razdoblja od 16. stoljeća do sredine 20. stoljeća i to zemljopisnih karata, razglednica, fotografija i grafika. Predstavljena je materijalna baština velikaške obitelji Frankopan u vidu dvoraca i utvrda, koje se može pratiti kroz stoljeća.

Ravnateljica PPHMP Nikolina Radić Štivić istaknula je da je značenje Frankopana za ovaj kraj izuzetno veliko, a ovom se izložbom nastoji prikazati njihova najvidljiviija baština. Mnogi od predstavljenih dvoraca i kaštela u novije vrijeme doživjeli su promjene na bolje, obnovom i revitalizacijom, posebno kroz projekt Kulturno-turističke rute Putevima Frankopana Primorsko-goranske županije, rekla je. Izloženi predmeti dio su bogatog fundusa ovog riječkog muzeja, dodala je Radić Štivić.

Izložba je postavljena u povodu 350. godišnjice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana u Bečkom Novom Mjestu. Uz Margitu Cvijetinović, autorice izložbe su Tamara Mataija, Tea Perinčić i Antonella Vlaše. Priređena je i online prezentacija izložbe. Otvorila ju je pročelnica Upravnog odjela PGŽ za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić. Izložba u Pomorskom i povijesnom muzeju ostaje otvorena do 28. lipnja.