POVODOM 20. GODIŠNJICE LISTA

Otvorena izložba 'Novosti 20/20' - foto priče o životu Srba u Hrvatskoj

11.10.2019 u 20:57

Bionic
Reading

Redakcija srpskog tjednika 'Novosti', u sklopu obilježavanja 20 godina izlaženja lista, u petak je otvorila izložbu 'Novosti 20/20' koja donosi 20 foto-priča o životu Srba u Hrvatskoj nastalih na temelju tekstova objavljenih u tom tjedniku

'Ovu izložbu smo napravili vlastitim snagama kao redakcija uz pomoć Srpskog narodnog vijeća. Naglasak smo stavili na priče o životu Srba iz Hrvatske i na atmosferu u kojoj žive i koja se, nažalost, pogoršava što smo vidjeli u nizu incidenata ove godine. Htjeli smo ljudima približiti priče o ljudskim sudbinama koje su se negdje spoticale u ovim vremenima rata, poraća i današnjosti. Poanta je da su ti ljudi ukorijenjeni u ovaj prostor, da žive u njemu i da očekuju da budu prihvaćeni u ovom društvu kao jednaki', rekao je glavni urednik 'Novosti' Nikola Bajto.

Istaknuo je da je tjednik "Novosti" u veljači proslavio tisućiti broj, a da sada otvorena izložba povezuje taj događaj s 20 godina kontinuiranog izlaženja što će se obilježiti krajem ove godine.

Kako je istaknuto na otvorenju izložbe u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, foto-priče prikazuju povratnike iz zabačenih sela gdje mnogi i danas žive bez struje, samačka staračka kućanstva, obitelji i samohrane roditelje koji se bore za budućnost svoje djece, ali i uspješne privrednike, nadarene učenike i sportaše čije utakmice spajaju Srbe i Hrvate.

Foto-priče, odabrane prema konceptu dizajnera Nikole Križanca, predstavljene su kroz fotografije Davora Konjikušića i kroz legende priređene na osnovu novinarskih tekstova Pauline Arbutine, Dragane Bošnjak, Milana Cimeše, Dragana Grozdanića, Nenada Jovanovića, Davora Konjikušića i ostalih.

  • +25
Otvorena je izložba 'Novosti 20/20' - foto priče o životu Srba u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

U sklopu izložbe gostuje i samostalni hrvatski umjetnik Siniša Labrović s instalacijom ''Čisto'', a na dan otvaranja izložbe ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održao je i kviz ‘Pronađi Srpkinju!'

Izložba ''Novosti 20/20'' u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo moći će se posjetiti do 20. listopada, svakog dana od 16 do 20 sati.