U MMSU

Otvorena izložba jednog od vodećih hrvatskih umjetnika Davida Maljkovića

31.01.2020 u 19:38

Bionic
Reading

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) u petak, dan prije svečanog otvaranja godine Europske prijestolnice kulture, otvorena je izložba 'S kolekcijom' suvremenog hrvatskog umjetnika Davida Maljkovića s međunarodnom karijerom, rodom iz Rijeke

Središnji dio izložbe je prostorno-specifična intervencija u kojoj Maljković dio fundusa MMSU postavlja u izložbeni prostor muzeja.

Izložba 'S kolekcijom', zamišljena je kao zajednički rad i interakcija s drugim umjetnicima mlađe generacije. Tako je Dora Budor izvela intervenciju na pročelju zgrade MMSU, prema Krešimirovoj ulici, obojivši je u potpunosti u crvenu boju. Naziv intervencije je 'There’s something terrible about reality and I do not know what it is. No one will tell me', što je izravna asocijacija na Antonionijev film 'Crvena pustinja'. Kako je rekao Maljković tijekom otvaranja, izdvojiti zgradu muzeja iz okoliša na ovaj način bila je nužnost.

Izložba unutar izložbe 'S kolekcijom' je 'Muzej kristalne lubanje' Nike Mihaljevića u jednoj od prostorija MMSU. On na taj način proučava mitološke narative u popularnoj kulturi, inspirirane fenomenom kristalne lubanje koja je dugo smatrana misterioznim moćnim objektom iz daleke prošlosti, a kasnije se utvrdilo da je suvremeni proizvod.

Kustosica izložbe Ivana Meštrov navela je da Maljković u svojem radu često koristi izložbe kao sirov materijal i otvoreni proces te u njima ugrađuje reminiscencije svojih prijašnjih radova. Ovo je prvi put da se sveobuhvatnije bavi javnom kolekcijom, koja nije izravna refleksija njegova likovnog izražavanja, rekla je. No, dodala je, MMSU je važan za njegov razvoj kao umjetnika jer je to bilo okruženje njegovih umjetničkih početaka 90-tih godina prošloga stoljeća.

  • +9
Otvorenje izložbe u MMSU uoči otvorenja Europske prijestolnice kulture Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

David Maljković je istaknuo da je ova izložba zajednički rad njega i nekoliko mlađih umjetnika, među kojima su Dora Budor i Niko Mihaljević, ali i Nore Turato koja će u suradnji s Theom de Canzianijem na specifičan način interpretirati građansku zbirku Brlić-Mažuranić u Villi Ružić na Pećinama u Rijeci, te drugih umjetnika i studenata.

Naime, rekao je, izložba u sadašnjem obliku je samo inicijacija, a punu formu će zadobiti tijekom sva tri mjeseca dok bude otvorena. U sklopu izložbe djeluje 'Bar kod Čarlija', kojeg vodi Damir Čargonja Čarli, jedan od važnijih aktera društvene i umjetničke scene 90-tih u Rijeci, rekao je Maljković. Od osoba koje su bile važne za njegove formativne godine u Rijeci istaknuo je i profesora Žarka Violića, nekadašnjeg kustosa MMSU Branka Cerovca, aktera klupske scene Igora Rukavinu. Oni će sudjelovati u razvoju izložbe do njezina zatvaranja 20. travnja.

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić izrazila je zadovoljstvo što je baš Maljkovićeva izložba 'pretpremijerni' pogram EPK. Očekuje nas godina prepuna događanja, rekla je. Višnić je naglasila da je Rijeka dobila titulu zbog vrhunskog kulturnog i umjetničkog programa. 'Rijeka je svoju moć prihvaćanja stekla kroz bogatu povijest. Primjerice, u posljednjih stotinu godina grad i njegovi stanovnici živjeli su u sedam različitih država, a to je rijetkost u svjetskim razmjerima',rekla je.

  • +9
Konferencija uoči otvorenja izložbe 'S kolekcijom' Davida Maljkovića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Karlo Čargonja

Izložbu je formalno otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Ocijenio je da je MMSU bio i ostao važna točka suvremene umjetničke prakse. Pokazao je da je prethodnica ušavši prvi u kompleks Benčić, tada ruševan, a danas veliko gradilište, rekao je Obersnel. Ovom izložbom i intervencijom obojenog pročelja postaje novi znak u urbanom okruženju, manifestacija suvremene umjetnosti, istaknuo je gradonačelnik.

'Zahvaljujući Maljkoviću i drugim umjetnicima koji će sudjelovati u programu EPK Rijeka postaje vidljiv dio Europe i svijeta', zaključio je Obersnel.