'SANJAJU LI BILJKE SUTRAŠNJICU?'

Dizajnerske tapete nadahnute biljem iz napuštenih riječkih industrijskih prostora: Izložba Igora Eškinje

25.06.2020 u 23:43

Bionic
Reading

Izložba Igora Eškinje 'Sanjaju li biljke sutrašnjicu?' otvorena je u prostoru DeltaLab, kao dio programskog pravca Dopolovoro, projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci

Riječ je o instalaciji u kojoj je Eškinja uzorke biljaka iz napuštenih riječkih industrijskih prostora transformirao u dizajnerske uzorke, te ih predstavio u obliku zidnih tapeta.

Izložba se prvotno trebala realizirati krajem ožujka, ali se morala odgoditi. Instalacija je izrazito vezana uz Rijeku, tako da svaka od šest dizajniranih tapeta predstavlja po jedan dio grada vezan uz nekadašnje industrijske pogone ili umjetno stvorene prostore, poput nasutih dijelova uz more. Na njima se, nakon završetka proizvodnog ciklusa stvara novi, izuzetno aktivni život biljaka, istaknuo je autor.

'Biljke vrlo dobro koriste prostore koje ljudi napuste te se stvara začuđujuća raznolikost života', kazao je taj riječki umjetnik.

Instalacije je nastajala tijekom tri godine, dok su prikupljani uzorci biljaka u različitim godišnjim dobima, a pomagali su biolozi Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

  • +4
Sanjaju li biljke sutrašnjicu? Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

 Izložba će, nakon otvorenja 25. lipnja, ostati otvorena do 24. srpnja. 

Igor Eškinja živi i radi u Rijeci. U svom radu koristi različite medije poput fotografije, videa, crteža i instalacije. Radovi su mu izlagani na međunarodnim skupnim te samostalnim izložbama u Europi i SAD.