GALERIJA KRANJČAR

Otvorena izložba Georgesa Schwizgebela, dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo

29.09.2020 u 21:26

Bionic
Reading

Izložba 'Majstor poetskih vizija', na kojoj se slikama, skicama i crtežima iz svojih filmova predstavlja ovogodišnji dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo Georges Schwizgebel, otvorena je u utorak u Galeriji Kranjčar

Postavljena u sklopu popratnog programa 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb izložba donosi 60 radova koje je taj švicarski autor osobno izabrao kao najreprezentativnije primjerke svog opusa.

"Ova izložba otkriva čaroliju, alkemiju koja se događa kada stvaramo animirani film. Na današnjoj retrospektivi mogli smo vidjeti njegove filmove na velikom platnu, a sada taj ritam i fluktuaciju vidimo u galeriji", rekao je umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić.

Izložba daje pozadinu procesa njegova majstorskog stvaralaštva, koje ne uključuje napredne kompjutorske tehnike i sofisticirane softverske alate, o čemu je govorila kustosica Paola Orlić.

"Ovo je posebna izložba koja pokazuje kako animacija izgleda s druge strane. Schwizgebel je starinski autor tradicionalnih medija, a izloženi radovi su toliko zaživjeli u ovom prostoru da su dali novu dimenziju njegovoj animaciji", ocijenila je.

Kako je rečeno, autorove slike, crteži i skice u galerijskom prostoru potvrđuju da je Schwizgebel ona vrsta umjetnika čija djela podjednako sretno žive kako unutar mraka kinodvorane tako i na svjetlu klasičnog izložbenog postava unutar galerijskog konteksta.

  • +18
U galeriji Kranjčar otvorena je retrospektivna izložba Georgesa Schwizgebela Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Njegov je rad u animaciji od samih početaka prije pedesetak godina bio nadahnut poviješću umjetnosti i klasičnom glazbom.

Slika je za njega ekvivalent glazbenom komadu, a glazba nije nikad samo u funkciji puke ilustracije ili objašnjenja onoga na filmskom platnu, već se slike rađaju potaknute njezinim oblicima, ritmom i tempom.

Schwizgebel, koji je najnagrađivaniji autor u povijesti Animafesta, s čak sedam nagrada i tri posebna priznanja, i sam kaže da na prvo mjesto stavlja glazbu, zatim pokret i sliku, a tek na kraj priču.

Na otvorenju izložbe taj 'velikan slika u pokretu' proslavio je svoj 76. rođendan, uz tortu i čestitarsku pjesmu okupljenih.

Georges Schwizgebel svoj je prvi film snimio 1974. ("Ikarov let") i tako započeo karijeru koja danas broji 19 filmova nagrađivanih na prestižnim međunarodnim festivalima poput Cannesa, Annecyja, Animafesta Zagreb, Hirošime, Stuttgarta, Ottawe i Espinha.

Naročito ga se cijeni po radu u tehnici slikanja na staklu i foliji, a inspiraciju ponajprije nalazi u klasičnom i modernom slikarstvu, glazbi, književnosti i mitologiji.

Prije tri godine dobio je počasnu nagradu Cristal u Annecyju, a godinu nakon toga i počasno priznanje na Švicarskim filmskim nagradama. Prošle je godine odlikovan francuskim ordenom časnika Reda umjetnosti i književnosti.

Njegova zagrebačka izložba otvorena je do 3. listopada.