ČOVJEK S TISUĆU LICA

Otvorena izložba 'David Bowie by Brian Rašić' u MUO

03.02.2017 u 10:14

  • +3

Otvorenje izložbe David Bowie by Brian Rašić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL

Bionic
Reading

Malo više od godinu dana nakon smrti Davida Bowieja, u četvrtak je u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvorena izložba 'David Bowie by Brian Rašić', s četrdesetak odabranih fotografija iz bogatog opusa fotografa koji je više od dvadeset godina blisko surađivao s velikim glazbenikom

Branislav Brian Rašić beogradski je fotograf koji već tridesetak godina živi u Londonu, svojoj bazi za brojne koncerte, turneje i događanja svjetskih glazbenih zvijezda, među kojima su i Rolling Stones kojima je svojedobno bio osobni fotograf.

'U Zagrebu je izložena trećina fotografija za koje smatram da mogu predstavljati moju suradnju s Bowiejem, a one su ujedno i sekvence iz mog života', rekao je Rašić na otvorenju izložbe koja donosi njegove radove nastale od 1983. do 2006.

Rašić kaže kako je nedavnim koncertom na Bowiejev rođendan u londonskoj Brixton Academy, na kojemu je bio službeni fotograf, zaokružio svoju priču s tim umjetnikom.

Događanje je vodio Bowiejev prijatelj, glumac Gary Oldman, a koncert benda s kojim je Bowie svirao do samoga kraja trajao je oko tri sata. 'Nedostajao je samo Bowie, ali kao da je bio s nama', istaknuo je.

Rašić je Bowieja prvi put susreo 1983. na konferenciji za novinare u slavnom Claridge Hotelu na kojoj je, nakon nekoliko godina stanke, predstavio svoj novi singl i spot za 'Let's Dance', kao i još jedan u nizu efektnih imidža.

Veljko Despot, novinar, glazbeni urednik i producent, koji je i sam bio na toj presici i pomogao Rašiću da uđe na londonsku glazbenu scenu, podsjetio je kako je taj dan nastala i njemu najdraža Bowieva fotografija, također izložena i u MUO.

Riječ je o fotografiji na kojoj je Bowie gledao u Rašića kao da mu pozira i koja je bila razlog da ga slavni pjevač zapazi. Naime, odmah nakon što je snimio fotografiju otišao ju je razviti, vratio se u hotel i sreo njegovog PR-a kojemu se svidjela i koji ju je proslijedio slavnom pjevaču.

'Taj prekrasan portret Bowiea sjajno pokazuje šarm, srdačnost, toplinu i ljepotu tog čovjeka', istaknuo je Despot.

Kustosica izložbe Jolanda Todorović ističe kako je jednoj generaciji Rašić bio ono što je mladima danas internet, veza putem koje mogu vidjeti stvari koje inače ne bi imali prilike vidjeti. 'On ima najveću privilegiju baviti se poslom u koji je zaljubljen i živjeti tu profesiju', ustvrdila je.

Objasnila je kako je izložba koncipirana tako da gledatelj ostaje u poziciji publike, jer je najviše fotografija snimljeno na koncertima i turnejama, a i željeli su zadržati pogled na njega kao vrhunskog umjetnika.

'David Bowie je imao nešto esecijalno britansko u sebi - izvana je bio ekscentričan i neobično se odijevao, ali je bio iznimno kreativan, uvodio je inovacije i nikada nije dopustio da ga se kategorizira', ustvrdio je britanski veleposlanik Andrew Stuart Dalgleish, koji je otvorio izložbu.

'Bio je ikona u Velikoj Britaniji, ali i u cijelom svijetu i svojom je pozitivnom energijom izazivao i sve nas da je potražimo', dodao je.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO kaže kako izložba zapravo predstavlja dvojicu važnih umjetnika, s jedne strane objektiva bio je David Bowie, polivalentni autor koji je na raznim područjima uvijek uvodio nešto novo, a s druge Rašić, jedan od najznačajnijih rock fotografa našeg vremena.

Rodom iz Beograda Rašić je karijeru rock-fotografa počeo sedamdesetih u časopisima Džuboks, Start, Studio, gdje je počeo stvarati svoj arhiv koji predstavlja i svojevrsnu 'malu povijest glazbe', s velikim imenima od Muddyja Wattersa, Chucka Berryja, Franka Sinatre preko Paula McCartneya, Erica Claptona i Dolly Parton do Metallice i Robbiea Williamsa.

Uz niz fotografija koje će podsjetiti na umjetnika koji se u povijest pop glazbe upisao kao čovjek s tisuću lica, pseudonima i stilova, a s top ljestvica ne silazi niti nakon svoje smrti, 10. siječnja prošle godine, o Bowieu će biti riječi i u popratnom programu.

U petak će se održati okrugli stol na kojemu će uz Rašića sudjelovati Ante Batinović, Aleksandar Dragaš i Siniša Škarica, dok će se 16. i 23. veljače prikazati film 'David Bowie - Five Years'. U petak, 24. veljače od 22 do 3 sata ujutro održat će se Silent Experience Party: David Bowie.

Izložba je u svibnju bila postavljena u Rovinju, nakon toga i u Rijeci, a u Zagrebu će biti otvorena do 5. ožujka.