250 NAKLADNIKA

Otvoren Sa(n)jam knjige u Istri

03.12.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Ovogodišnji 16. sa(n)jam knjige u Istri svečano je otvoren u pulskome Domu hrvatskih branitelja, a otvorila ga je priznata izraelska književnica Zeruya Shalev

Od danas do 12. prosinca na pulskom festivalu knjiga i autora sudjelovat će više od 250 nakladnika koji će izložiti gotovo 22 tisuće naslova, uglavnom knjige koje su objavljene u posljednje tri godine.

'Književnost i kazalište snova, kako nazivamo film, najatraktivnija su lica stvarnosti', rekla je književnica Zeruya Shalev otvarajući ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri. Istaknula je da je područje pisanja zapravo područje sna gdje se 'susreće prošlost, sadašnjost i budućnost'.

Na svečanom otvorenju bila je i poznata njemačka glumica i redateljica Maria Schrader, koja je izrazila veliko zadovoljstvo što može, kako je rekla, biti na tom iznimno velikom kulturnom događaju.

Ustvrdivši kako će pulska čitateljska publika imati prigodu vidjeti i kupiti potpuno nove naslove, koji su u Pulu došli 'izravno iz tiskarskog stroja', direktorica tog sajma Magdalena Vodopija istaknula je kako je ovogodišnja tema 'Knjiga i film', kako je rekla, 'izazovna i uzbudljiva za sve nas koji smo djeca filmske Pule'. Zato je zahvalila 'sjajnoj generaciji koja je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća stvorila jednu čarobnu i urbanu Pulu, kakvu i danas želimo'. Također je zahvalila volonterima na tom sajmu koji su odabrali 'djelatnost sajamskih informatora i članova prodajnog tima'.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što se Puljani ove godine nisu morali pitati hoće li biti sajma, koji se zbog financijskih teškoća nije održao prošle godine. Dodao je da Pula, koja želi biti metropola kulture, ima snage održavati takve manifestacije.

Načelnica Uprave za knjigu i nakladništvo Dubravka Đurić-Nemec istaknula je u ime Ministarstva kulture kako "etablirati takav sajam i njegove sadržaje u nacionalnim, ali i u međunarodnim okvirima nije bilo lako", no, dodala je, "još je teže održati ga na zavidnoj razini".

U sklopu sajma dodijelit će se knjižna nagrada 'Kiklop', a održat će se i festival dječje knjige 'Monte Librić' te recesijsko izdanje festivala 'Polis Jadran Europa'.