NA GORNJEM GRADU

Otvoren privatni Muzej Marton u Zagrebu

19.03.2011 u 11:31

Bionic
Reading

Nadam da će Zagreb i ljubitelji umjetnosti dolaziti ovamo, a mi ćemo stalno nešto mijenjati, raditi sjajne male izložbe, rekao je na otvorenju Veljko Marton

Kolekcionar Veljko Marton, ministar kulture Jasen Mesić, predsjednik Ivo Josipović, gradonačelnik Milan Bandić

'Bolje mjesto od palače Kulmer za ovu kolekciju ne možemo ni imati. Lokacija je sjajna, tu će dolaziti jako puno turista. Ljudima dajemo priliku da vide porculan, staklo, slikarstvo 19. stoljeća, kineski porculan, srebro, a pridonosimo i oživljavanju Gornjega Grada i Zagreba, te stavljanja na mapu poželjnih destinacija za turiste. To je naš doprinos. Nadam se da će Zagreb i ljubitelji umjetnosti dolaziti ovamo, a mi ćemo stalno nešto mijenjati, raditi sjajne male izložbe,' rekao je na otvorenju vlasnik Veljko Marton, počašćen što su na svečanost otvorenja njegova muzeja došli i predsjednik Ivo Josipović, ministar kulture Jasen Mesić, gradonačelnik Milan Bandić i mnogi uzvanici.

Najpoznatiji hrvatski privatni kolekcionar Veljko Marton postao je slavan po vrijednoj zbirci porculana koja je svoju potvrdu izvrsnosti dobila i u Parizu, Beču, Veneciji... Osam godina u Samoboru vodio je svoj privatni muzej, a povećanjem zbirke i brojnim izložbama u umjetničkom svijetu koji širom otvara vrata za primijenjenu umjetnost, procijenio je da je došlo vrijeme da zbirku predstavi u Zagrebu gdje će je vidjeti više posjetitelja.

Crveni tepih, jedan od najdužih viđenih u nas, vodi posjetitelje iz sobe u sobu kroz kasnobaroknu palaču Kulmer u kojoj su sačuvani stari kamini i svodovi. Tu su po sobama postavljene masivne vitrine koje je kolekcionaru lani darovao londonski muzej Viktorije i Alberta. Već prvi susret s krhkim eksponatima u vitrinama, daje sasvim poseban osjećaj prepun divljenja prema ljepoti uporabnih predmeta. Tako je u novootvoreni Muzej Marton na Katarinskom trgu broj 2, u sobama gdje je do prije koju godinu bila - silom prilika - suvremena umjetnost, konačno dospjela muzejska građa koja odgovara zgradi i općem ugođaju sklada muzejskoga interijera.