NAJČITANIJA HRVATSKA KNJIŽEVNICA

Otvoren memorijalni prostor Zagorka na Dolcu

13.11.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Muzejsko-izložbeni prostor u stanu u kojemu je na zagrebačkom Dolcu živjela poznata hrvatska književnica i novinarka Marija Jurić Zagorka (1873.-1957.), svečano je otvoren kao centar istraživanja njezina života i stvaralaštva

Stan od 134 četvorna metra na Dolcu 8, u kojemu je književnica provela zadnja dva desetljeća života, zamišljen je kao informacijsko-dokumentacijski centar za proučavanje Zagorkina života i stvaralaštva, ali i kao polivalentan multimedijalni kulturni prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj, rekla je na otvorenju izvršna direktorica inicijatora projekta, Centra za ženske studije, Rada Borić.

Posebnost je stana i knjižnica u kojoj je na policama složeno više od 3000 knjiga i časopisa posvećenih ženskim temama i rodnoj ravnopravnosti, te beletristici domaćih i stranih književnica. Knjižnica, u koju se svatko može učlaniti, bit će otvorena četvrtkom poslijepodne.

'U ovom prostoru nastojat će se revalorizirati znanje o Zagorki, ali i ukupno žensko stvaralaštvo u hrvatskoj povijesti', rekla je Borić koja je pozvala Zagrepčane da sudjeluju u programu koji će se odvijati u tom prostoru.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je prigodom otvorenja da se Grad Zagreb, otkupivši ovaj stan, nastojao odužiti poznatoj književnici i novinarki, koju je zbog njezina kulturnog značaja nazvao ikonom Zagreba.

Grad Zagreb otkupio je ovaj stan za 450 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti od nasljednika stana Željka Cara, ujedno i vlasnika Zagorkinih osobnih stvari (pisaći stroj, stol, rukopisi) koje je donirao Zagrebu.

Preko Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose i imovinu grada uloženo je još oko 70 tisuća kuna u njegovo uređenje, a Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport uložio je 170 tisuća kuna aktivnosti koje se održavaju ove godine u tom stanu, rekao je Veljko Mihalić iz Gradskog ureda za kulturu.

Na otvorenju su predstavljeni i program aktivnosti 'Dana Marije Jurić Zagorke' (25.-30. studenoga) te program u tom prostoru 2009. i 2010. godine.

Do kraja ove godine ponedjeljkom i utorkom u tom će se prostoru održavati obrazovni program 'Pod Zagorkinim kišobranom', a za prosinac je najavljeno gostovanje Dubravke Ugrešić kao ikone suvremene ženske književnosti. Svakog trećeg četvrtka u mjesecu bit će organiziran ciklus predavanja za građanstvo.

Marija Jurić Zagorka (Negovec pokraj Vrbovca, 1873. - Zagreb, 1957.) prva je hrvatska profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana.