POREČ

Otvoren glazbeni festival Terra Magica

06.08.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Sedmi glazbeni festival Terra Magica otvoren je u Villi Polesini u Poreču. Festival datira od 2004. te je prvotno održan u Vrsaru, da bi od sljedeće godine do danas postao jedan od zaštitnih znakova porečke kulturne glazbene scene

Riječ je o trotjednom međunarodnom festivalu koji se sastoji od dvije međusobno povezane manifestacije, Ljetne glazbene akademije i koncerata Poreč Classics, a tradicionalno se održava od zadnje nedjelje srpnja do polovice kolovoza.

Kako ističu u Musicistri, projekt Ljetne glazbene akademije na kojem ove godine sudjeluju studenti iz 12 zemalja ima za cilj usavršavanje mladih glazbenika na visokoj razini u ovom dijelu Europe iz glasovira, violine, violončela te komorne glazbe. Ujedno, koncertima koji proizlaze iz djelatnosti Akademije želi se obogatiti porečka ljetna sezona glazbenim sadržajima najviše umjetničke razine. Festival Terra Magica financijski je podržala Istarska županija, a projekt se kontinuirano odvija već sedmu godinu u organizaciji udruge Musicistra.

'Akademija nije zamjena za redovni studij niti to može biti, bilo u osnovnom i srednjoškolskom, bilo u visokoškolskom glazbenom obrazovanju, ali je u svakom slučaju njegovo proširenje i obogaćenje', kaže Ante Cukrov, direktor festivala.

Koncerti Poreč Classics održavaju se u 21 sat u Villi Polesini četvrtkom, subotom i ponedjeljkom, a završni je u srijedu, 18. kolovoza. Ovogodišnji koncertni program posvećen je 200. godišnjici rođenja Roberta Schumanna i Fryderyka Chopina, 150. godišnjici rođenja Gustava Mahlera te 100. godišnjici rođenja Samuela Barbera