POSVEĆEN DJECI ŽRTVAMA RATA

Otvoren Festival židovskog filma

25.05.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Kratkim njemačkim filmom "Zemlja igračaka" Jochena Alexandera Freydanka, za koji je nagrađen Oscarom, te britansko-američkim igranim filmom "Dječak u prugastoj pidžami" Marka Hermana, večeras je u kinu "Europa" otvoren 3. festival židovskog filma.

Na ovogodišnjem festivalu, koji je posvećen djeci žrtvama rata, do 28. svibnja prikazat će se 28 nagrađivanih inozemnih i hrvatskih filmova. Osim filmskih projekcija, za koje će biti besplatan ulaz, održat će se popratni programi - predavanja mladima o holokaustu, filmska radionica, izložba fotografija i koncerti.

Festival su službeno otvorili sestra i brat, Maja i Dragan Jagrić koji su kao mala djeca ostali bez oba roditelja, 1991. u Vukovaru.

Uz direktoricu festivala Natašu Popović, brojnim poznatim osobama iz društvenog i javnog života u prepunoj dvorani kina "Europa" obratili su se i izraelski veleposlanik Shmuel Meirom, član Gradskog poglavarstva za područje obrazovanja, kulture i športa Duško Ljuština, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Festivala, oskarovac Branko Lustig.

Potpredsjednica Kosor naglasila je da je ovaj festival prigoda da se još jednom osudi bezumlje fašizma i da se prisjetimo 1,3 milijuna židovske djece koja su ubijena u logorima, te da "svi zajedno u Hrvatskoj osudimo ustaške zločine, zločine bezumlja jednog režima koji je učinio zlo svima".

"Prigoda je da se sjetimo i druge djece koja su umrla zato što su bila drukčija, koja su umrla zbog mržnje. Da se sjetimo i djece Vukovara i djece Škabrnje", dodala je Kosor.

Branko Lustig, kojem je prethodno predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) Mladen Pavković uručio Veliku zlatnu plaketu "Da se ne zaboravi", naglasio je kako je posebno vezan uz sve filmove ovogodišnjeg festivala jer su ga podsjetila na njegovo djetinjstvo.

Lustig je, naime, kao dijete preživio nacističke logore. "Dao sam sebi obećanje da ću sve učiniti da upoznam ljude s onim što je učinio holokaust i političko ludilo", rekao je Lustig i upozorio kako djeca i danas stradavaju diljem svijeta u raznim sukobima. "Ona nisu kriva i to je jedina istina", naglasio je u svom emotivnom govoru nakon kojeg je pozvao brata i sestru Jagrić da otvore festival.

Maja Jagrić rođena je 1990. godine, a njen brat Dragan dvije je godine stariji. Bez oba roditelja ostali su 22. rujna 1991. godine, a ni dan-danas ne znaju točno kako i gdje su im roditelji ubijeni. Dragan je danas student prve godine ekonomije, a Maja je maturirala i namjerava također upisati ekonomiju.

Kao djeca, čega se ni ne sjećaju, živjeli su kod rodbine u Križevcima, potom s bakom u zagrebačkom hotelu Panorama, a danas žive u svome stanu u Zagrebu koji su dobili od države. Lustig je prilikom otvaranja festivala najavio da će Maja i Dragan sljedećih godinu dana dobivati po dvije tisuće kuna stipendije.

U filmskom programu festivala, koji tradicionalno donosi suvremene izraelske filmove ili filmove sa židovskom tematikom, su i dva filma s hrvatskim glumcima, "Uspomene jednog bjegunca" s Radom Šerbedžijom i "Hrabro srce Irene Sendler" s Goranom Višnjićem u glavnoj ulozi.

Prikazat će se, među ostalim, američki film "Adamovo ponovno rođenje", njemačko-češki "Posljednji vlak", ciklus filmova nastalih prema djelima humorista Ephraima Kishona, kratki film "Lustig", snimljen prema životnoj priči Lustigova oca, te necenzurirana verzija dokumentarca o Žuži Jelinek.

Uz J.A. Freydanka, redatelja filma "Zemlja igračaka", gosti festivala su, među ostalima, David Polonsky, jedan od ponajboljih izraelskih ilustratora mlađe generacije, izraelski etno glazbenik i skladatelj Yair Dalal, američki srednjoškolci koji su snimili dokumentarac "Moramo pamtiti", te predavači na radionici, talijanska scenaristica Heidrun Shleef i talijanski kritičar Francesco Crispino.

Trailere filmova pogledajte na YouTubeu