DRŽAVNI ARHIV ZAGREB

Otvoren 24. međunarodni ISPA kongres

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.06.2010 17:47
  • Objavljeno 03.06.2010 u 17:38
Otvoren ISPA kongres

Otvoren ISPA kongres

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić/Pixsell

U Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu svečano je u četvrtak otvoren trodnevni 24. međunarodni kongres udruženja za izvedbene umjetnosti ISPA (International Society for the Performing Arts), jedne od najznačajnijih kulturnih organizacija u svijetu, na kojemu u organizaciji Ansambla LADO sudjeluje 200-tinjak vodećih predstavnika izvedbenih umjetnosti iz 35 zemalja

Sudionike kongresa, čija je tema 'Globalizacija i identitet', na otvorenju su pozdravili ravnateljica Ansambla LADO Ivana Lušić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture Jasminka Lokas-Strpić, direktor ISPA-e David Baile i predsjednica Upravnog odbora ISPA-e Susan Stockton.

Ravnateljica Ansambla LADO Ivana Lušić istaknula je kako je čast što je ISPA izabrala Zagreb za prvo održavanje kongresa u srednjoistočnoj Europi. Rekla je kako želi da se članovi ISPA-e bolje upoznaju s kulturnom scenom Hrvatske i regije te da se sklope vrijedna poznanstva i novi poslovni kontakti.

Direktor ISPA-e David Baile rekao je kako s radošću očekuje nastupe govornika i izaslanika jer je tema kongresa "Globalizacija i identitet" doista univerzalna. Izrazio je zadovoljstvo što su u Hrvatskoj na prvom kongresu u istočnoj Europi i rekao kako se nadaju da će stvoriti ostavštinu koja će ohrabrivati buduće članstvo u ISPA-u i sudjelovanje mnogih novih sudionika na ovom kongresu na budućim skupovima.

Nakon svečanosti otvorenja nastupio je Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, a zatim su sudionici kongresa raspravljalo o središnjoj temi - globalizaciji i identitetu te o festivalima kao sastajalištima različitih kultura. Nastupiti će i hrvatski umjetnik Gordan Tudor.

Navečer, za sudionike kongresa, prijem u Dvercima priređuje gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a nakon toga Ansambl LADO će u Hrvatskome narodnom kazalištu prirediti cjelovečernji plesni koncert.

Od svog osnutka 1949. ISPA se temelji na zamisli da umjetnici i umjetničke organizacije ne mogu biti izolirani i da tek kroz razvoj njihovih odnosa može "cvjetati umjetnost". ISPA ima više od 350 članova iz pedesetak zemalja i godišnje održi dva kongresa, prvi u New Yorku, gdje joj je sjedište, a drugi u nekoj od svjetskih metropola.

U okviru zagrebačkog kongresa ISPA će dodijeliti svoje nagrade hrvatskim umjetnicima Ruži Pospiš Baldani, Milku Šparembleku i Elizi Gerner te Imri Kissu iz Mađarske, za doprinos u kulturnom menadžmentu.

Pokrovitelj zagrebačkog, 24. kongresa ISPA-e je Grad Zagreb.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi