BURJ DUBAI

Otvaranje najvećeg tornja na svijetu

04.01.2010 u 14:43

Bionic
Reading

Ulazak u 2010. obilježava otvaranje najvećeg tornja na svijetu, dugo očekivanog Burj Dubaija

Svečano otvaranje Burj Dubaija održat će se 4. siječnja u 17 sati prema lokalnom vremenu. U Dubaiju su popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti, jer nema onog tko ne želi prisustvovati trenutku otvaranja najviše građevine na svijetu.

Ta je građevina sa 160 katova nadvisila dosad najveći toranj Taipei 101 u Tajvanu za čak 300 metara.

Točna visina tornja bit će otkrivena tek nakon otvorenja, a poznato je da premašuje 820 metara. Osim po broju katova i visini, Burj Dubai je rekorder i po golemu opservatoriju smještenom na 124. katu.

Projekt izgradnje čiji je promotor tvrtka Emaar Properties trajao je šest godina, u njega je utrošeno 330.000 m3 betona i 31.400 tona željeznih šipki, a stajao je čak 20 milijardi dolara. Prema podacima na službenim internetskim stranicama Burj Dubaija, na tornju je dnevno radilo 12.000 radnika. Arhitekt velebnog zdanja Adrian Smith svjestan je značaja najvećeg tornja na svijetu te je u medijima istakao da će, nakon iskustva u Dubaiju, s lakoćom graditi kilometarske građevine.

Megatoranj je smješten unutar parka, na lokaciji između mora i pustinje te vidljiv u krugu od stotinu kilometara.

Građevina ima 900 stanova, 37 katova uredskih prostora, rekreacijski centar na četiri kata te klubove i restorane, a središnji je dio Armanijev hotel sa 160 soba i apartmana.

Stručnjaci događaj nazivaju povijesnim trenutkom suvremene arhitekture.