Torpedo Comics

Otvara se knjižara za sve ljubitelje stripa

31.07.2020 u 10:39

Bionic
Reading

U jednom od šarmantnijih prolaza u Zagrebu, onome sestara Baković, od ovog će se petka ponuda šarma povećati za jedan mali dućan stripa

Udruga Crtani romani posljednjih je dvadeset i dvije godine približavala strip domaćoj publici kroz međunarodni festival stripa te niz predavanja i radionica na temu devete umjetnosti, a organizator festivala Slaven Gorički ove se godine odlučio za jedan korak dalje i otvorio – Torpedo.

'Otvaranje knjižare bio je sljedeći logični korak za mene', objašnjava Slaven Gorički, direktor festivala, dok pažljivo pregledava jesu li mu stripovi dobro postavljeni po policama. 'Prije nekoliko godina smo sramežljivo ušetali u izdavaštvo, objavljujući prvenstveno manje domaće autore kako bi poticali domaći rad. Zatim se postavilo pitanje dostupnosti tih stripova publici i korak po korak, eto nas ovdje'.

U 40 kvadrata se nisu samo smjestila izdanja udruge. Ovdje se mogu naći i sva relevantna izdanja domaćih i regionalnih izdavača, kao i najbolji naslovi svjetske strip scene. Ponuda će biti nadopunjena raznim knjigama o umjetnosti, bit će tu i najnovijeg američkog stripa poput Spider -mana i Avegnersa, a za nostalgičare je tu velik broj starih izdanja. Oni koji pak vole svoju umjetnost izloženu na zidu moći će probirati po originalnim stranicama, grafikama i plakatima nekih od najpoznatijih autora na svijetu.

'Naravno da nam je cilj poslovati dobro, no želimo stvarati dodatnu vrijednost. Primarna svrha je promicanje stripa kao umjetnosti i medija, a strip je u tom pogledu daleko dogurao od svog potrošnog statusa prije nekoliko desetljeća. Danas autori osvajaju prestižne književne i novinske nagrade, o stripu se ozbiljno raspravlja u velikim svjetskim medijima i uči na prestižnim fakultetima, a dijela se nalaze na listama bestsellera. Mi želimo otkriti taj strip Hrvatskoj.' objašnjava Gorički.

Dodatnu vrijednost će stvarati i nizom besplatnih izložbi, radionica, predavanja i crtanja za publiku u donjem dijelu dućana koji je namijenjen kao galerijski prostor. Tamo će se, nada se Gorički, raditi na stvaranju kritične mase novih kreativaca i građenju zajednice ljubitelja stripa. Festival jednom godišnje i niz sporadičnih aktivnosti bio je dobar početak, a sada će moći kontinuirano raditi na tome.

'Ova pandemija nas je ulovila usred otvaranja i morali smo odgoditi i prilagoditi planove, ali nas nije prestrašila. Jednom kada krenemo nas ništa neće zaustaviti, pa ćemo tako za prvu ruku sve aktivnosti koje smo planirali izvoditi virtualno i tako graditi našu publiku. Po muci se poznaju junaci, a barem njih imamo pun dućan', nepokolebano se šali Gorički.

Torpedo comics svoja vrata otvara 31. srpnja, a iz udruge ČRŠ obećavaju da će u rujnu, kada se svi vrate u grad, napraviti stripovsku feštu koja će biti – junačka.