SPORNA FOTOGRAFIJA

Otkrivene genitalije izazvale srdžbu hinduista

04.03.2009 u 08:51

Bionic
Reading

Fotografija golog muškarca izložena na izložbi u Helsinkiju uznemirila je zajednicu hinduista koji zahtijevaju da se slika ukloni

Djelo je izloženo u sklopu izložbe umjetnice Marite Liulia koja se održava u muzeju za suvremenu umjetnost Kiasma. Izložba naslovljena 'Choosing my religion' (Biram svoju religiju) multimedijalni je projekt na temu glavnih svjetskih religija. Sporni rad nazvan 'The Night of Pushkar 2' (Noći u Pushkaru) dio je fotografija kojima je predstavljen hinduizam, a prikazuje golog muškarca koji sjedi na balkonskoj ogradi gledajući prema dolje, prenosi Artinfo. Kamen spoticanja su muškarčeve otkrivene genitalije.

Rajan Zed, upravitelj Društva hinduista sa sjedištem u Nevadi (SAD) fotografiju je nazvao 'djelom bez poštovanja i vrlo uvredljivom' te zatražio da se ukloni s izložbe. Osim uklanjanja rada, Zed traži javnu ispriku umjetnika, ravnatelja muzeja i finske ministrice kulture Henne Virkkunen.

'Hinduizam je jedna od najstarijih religija i treća je svjetska religija po redu, s oko milijardu sljedbenika i bogatom filozofskom mišlju te ne bi smjela biti tako olako shvaćena' izjavio je Zed.

Pushkar je jedan od najstarijih indijskih gradova i jedno od pet svetih odredišta hinduističkih hodočasnika.

Izložba traje do 19. travnja nakon čega će obići sve veće finske gradove, a potom i europska središta.