VATIKANSKI MUZEJI

Otkriven nepoznati Boškovićev reljef

23.09.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Hrvatski student teologije slučajno je u Vatikanskim muzejima otkrio reljefnu ploču Ruđera Boškovića koja se nalazi na zidu u posljednjoj sali Galerije Klementine na kraju velikog hodnika nakon Biblioteke u atriju Quattro cancelli

Nakon pronalaska spomen-ploče Ruđeru Boškoviću u Vatikanu, ovih je dana otkriven još jedan spomen na velikog hrvatskog isusovca čija se 300. obljetnica rođenja navršila ove godine. Riječ je o reljefnom prikazu velikog znanstvenika koji se nalazi na zidu u posljednjoj sali Galerije Klementine na kraju velikog hodnika nakon Biblioteke u atriju Quattro cancelli.

To se otkriće duguje hrvatskom studentu teologije Ivanu Tomljenoviću koji je, prigodom posjeta Vatikanskim muzejima sa skupinom mladih koje je vodio isusovac Božidar Nagy, uočio taj reljefni lik hrvatskog znanstvenika i odmah o tome obavijestio voditelja hodočašća. Zanimljivo je da nitko od osoblja u Vatikanskim muzejima, niti od onih koji proučavaju Boškovićevu ikonografiju i njegovu ostavštinu nisu znali za postojanje toga njegova reljefnog lika.

Budući da to nije pomični reljef, nego je umjetnički izrađen na zidu, ispod kojega stoji i natpis 'R. Boskovich' očito je koliko su poštovanje i uvažavanje prema Boškoviću imali umjetnici i naručitelji da su ga postavili na vidno mjesto hodnika kroz koji prolaze svi posjetitelji Vatikanskih muzeja. Ostaje sada još za istražiti kada je taj reljefni prikaz Boškovića načinjen i tko mu je autor. Pretpostavlja se da će se podaci o tome vjerojatno pronaći u Vatikanskim arhivima.