NASTAO ZA PIŠČEVA ŽIVOTA

Otkriven 'jedini' portret W. Shakespearea

09.03.2009 u 21:57

Bionic
Reading

Portret Williama Shakespearea (1564-1616) za koji se vjeruje da je 'jedini' očuvani portret slavnog dramatičara koji je nastao za njegova životnog vijeka predstavljen je u Londonu

Vjeruje se da je slika nastala 1610., šest godina prije Shakespeareove smrti, u dobi od 46 godina. Identitet umjetnika je nepoznat.

Najnovije otkriveno djelo nalazilo se u istoj obitelji stoljećima, a naslijedio ga je restaurator Alec Cobbe, rečeno je na novinskoj konferenciji. Cobbe je 2006. u Londonu posjetio izložbu galerije National Portrait Gallery i tamo prvi put vidio portret Shakespearea koji se inače nalazi u Folger Shakespeare Library u Washingtonu. Cobbe je smjesta primijetio sličnosti sa slikom koju je naslijedio.

Vjerujući da se radi o originalu kontaktirao je uglednog stručnjaka Stanleya Wellsa koji je u početku bio vrlo skeptičan.

'Moja prva reakcija je bila skepsa - ja sam učenjak, ali moje je uzbuđenje raslo s količinom dokaza koja je isplivala'. Ja sam 90 posto siguran da se radi o jedinom 'preživjelom' portretu koji je nastao za piščeva života', rekao je Stanley.

Na piščev rođendan, 23. travnja, portret će biti prikazan u Stratfordu-upon-Avonu.