'OPASAN PISAC'

Otkrili se aktivisti koji stoje iza 'nobelovca' Dobrice Ćosića

06.10.2011 u 18:01

Bionic
Reading

Nekoliko sati nakon objave švedske akademije da je Nobela za književnost dobio Tomas Tranströmer, oglasila se i aktivistička grupa koja je zakuhala priču oko nagrađivanja Dobrice Ćosića ovom prestižnom nagradom. Pokazalo se da je riječ o grupi koja je željela ukazati na 'opasan utjecaj' Dobrice Ćosića

Jutros su se mnogi novinari i ljubitelji književnosti zaputili na internetsku adresu www.nobelprize.org, službenu stranicu ugledne i utjecajne Nobelove nagrade, kako bi sačekali objavu ovogodišnjeg laureata za književnost. U 13 sati je i službeno objavljeno kako je to švedski pjesnik Tomas Tranströmer, no tome je prethodila zbrka za koju se ispostavilo da su zaslužni srbijanski web aktivisti.

Naime, oko podne se na stranici www.nobelprizeliterature.org pojavila lažna vijest da je dobitnik Nobela nitko drugi nego Dobrica Ćosić! Ovaj srpski književni klasik i povremeni političar poznat je po svojim tvrdim nacionalističkim stavovima, strašnim idejama o preseljenju naroda i etničkom čišćenju, te kao jedan od autora zloglasnog Memoranduma SANU, dokumenta koji je osamdesetih oživio san o Velikoj Srbiji. Ćosić je ujedno i autor romana kao što su 'Vreme smrti' i 'Deobe', a nacionalistički nastrojen dio srbijanske javnosti mu tepa opisom 'srpski Tolstoj'.

Na lažnoj internetskoj stranici, koja je registrirana jučer, pisalo je da je Dobrica Ćosić jedan od posljednjih preživjelih disidenata 20. stoljeća, na što su brzo nasjeli vodeći srpski mediji, ali i inozemni poput Guardiana. B92 je tako odmah objavio vijest o Ćosiću kao nobelovcu, a isto je učinio i RTS. Na lažnu vijest nakratko je nasjeo i ugledni britanski Guardian, no ubrzo su brojni regionalni mediji objavili da je riječ o prevari.

Nakon toga je ostao misterij tko je i s kojim motivima vrlo spretno osmislio cijelu priču o nobelovcu Ćosiću, s obzirom da je ta vijest u određenim krugovima u Srbiji izazvala oduševljenje, dok je ostatak bivše Jugoslavije zadrhtao od muke i gađenja. U međuvremenu je službeno objavljen i pravi dobitnik Nobelove nagrade za književnost, pa su zločesti web aktivisti objasnili svoje motive za plasiranje ove novinarske patke.

Na već spomenutoj lažnoj stranici Nobelove nagrade počinitelji su se identificirali kao 'grupa neplaćenih, samoorganizovanih web aktivista', a cilj njihove akcije je bio skrenuti 'pažnju srpske javnosti na opasan utjecaj političara i pisca Dobrice Ćosića, koji je i ove godine, u domaćoj javnosti, spominjan kao ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu'. Nadalje, Ćosić je opisan kao osoba koja već desetljećima djeluje 'pri samom vrhu vlasti i najbližim krugovima moći, od Komunističke partije bivše SFRJ, preko inspiratora manifesta srpskog nacionalizma – zloglasnog Memoranduma SANU, zatim na položaju Miloševićevog predsjednika ratne SR Jugoslavije, do današnje bliskosti namračnijim i najopasnijim pseudodemokratskim krugovima u Srbiji novog vijeka'.

Dobrica Ćosić je također opisan kao važan akter 'opasnog sistema vrijednosti', zbog kojeg se Srbija danas 'ponovno okreće ratu, strahu, smrtonosnom kiču devedesetih, nasilju prema različitostima, nacionalističkom konzervativizmu i neiskrenom pravoslavlju'. Objašnjenje anonimnih web aktivista završava citiranjem pjesme pokojnog Danila Kiša 'Pesnik revolucije na predsedničkom grobu', u kojoj se ovaj pisac – inače dostojan Nobelove nagrade za književnost – obračunao s Dobricom Ćosićem i svime što on predstavlja.